Nimeni nu ar trebui sa utilizeze prabusirea avionului de linie malaezian Boeing 777 in Ucraina pentru a-si atinge propriile scopuri politice egoiste, a declarat duminica seara presedintele Rusiei, Vladimir Putin, citat de agentia de presa RIA Novosti, preluata de Agerpres.

"In legatura cu evenimentele tragice care s-au produs deasupra Donetkului, as vrea inca o data sa vorbesc despre modul in care Rusia se raporteaza la evenimentele care se petrec in Ucraina. Noi nu o data am chemat partile beligerante sa puna capat varsarii de sange si sa se aseze la masa negocierilor", a afirmat presedintele rus, intr-un interviu la postul de televiziune Rossia-24.

"Pot spune cu toata convingerea ca, daca la 28 iunie actiunile militare nu ar fi fost reluate in Ucraina, aceasta tragedie cu siguranta nu ar fi avut loc", a sustinut el, atragand atentia ca "nimeni nu ar trebui si nu are dreptul de a folosi aceasta tragedie pentru a-si atinge propriile scopuri politice egoiste".

"Astfel de evenimente ar trebui sa uneasca oamenii, nu sa-i dezbine", a mai spus Putin.

"In ceea ce o priveste, Rusia va face tot ceea ce depinde de ea pentru ca diferendul din estul Ucrainei sa treaca din faza sa actuala militara in faza discutiilor la masa tratativelor prin mijloace exclusiv diplomatice si pasnice", a indicat liderul rus.

Vladimir Putin a mai afirmat ca ancheta prabusirii avionului malaezian in Ucraina ar trebui sa se deruleze sub egida ICAO (Organizatia Internationala a Aviatiei Civile) si ca trebuie facut totul pentru a asigura siguranta expertilor internationali la locul accidentului.

"Astazi actioneaza deja acolo reprezentanti ai Donbasului, Donetkului, ai Ministerului pentru Situatii de Urgenta al Ucrainei, experti malaezieni. Dar aceasta nu este suficient", a remarcat presedintele rus.

"Este important ca la locul catastrofei aeriene sa actioneze o echipa completa de experti sub egida ICAO, a unei comisii internationale corespunzatoare. Trebuie facut totul pentru a asigura securitatea deplina si absoluta a acesteia, pentru a asigura coridoarele umanitare necesare", a afirmat Putin.

Kievul, Occidentul si SUA sustin ca avionul de linie malaezian cu 298 de persoane la bord a fost doborat la 17 iulie de o racheta ruseasca sol-aer "Buk" in zona controlata de rebelii prorusi.