Liderul rebeliunii islamiste care a preluat in prezent denumirea de Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a cerut musulmanilor din intreaga lume sa puna mana pe arme si sa vina in "califatul" pe care l-a proclamat in teritoriile cucerite in Siria si Irak, scrie Reuters.

Proclamand o "noua era" in care musulmanii vor triumfa, Abu Bakr al-Baghdadi a emis o chemare la jihad - razboiul sfant - intr-un mesaj audio care dureaza aproape 20 de minute si care a fost postat online marti.

Acesta este primul mesaj al lui Baghdadi de cand Statului Islamic - anterior cunoscut sub denumirea Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL) - a proclamat califatul si s-a proclamat lider.

Baghdadi, care si-a asumat titlul medieval de calif, a cerut musulmanilor sa se ridice si sa razbune nedreptatile comise impotriva religiei lor.

"Ingroziti dusmanii lui Allah si cautati moartea in locurile unde va asteptati sa-i gasiti. Fratii vostri, din intreaga lume, va asteapta sa-i salvati", spune acesta.

Inregistrarea audio, intitulata "Un mesaj pentru mujahedini si Ummah in luna Ramadanului", a fost postat online prin intermediul grupului media al miscarii. Un alt cont afiliat miscarii a postat traduceri in engleza, rusa, franceza, germana si albaneza.

Acesta le cere musulmanilor sa emigreze in "califatul" sau, afirmand ca aceasta este o datorie.

"Intreaga lume sa stie ca astazi traim o noua era. Oricine era lipsit de griji trebuie sa fie alert. Toti cei care dormeau trebuie acum sa se trezeasca. Toti cei care erau socati si surprinsi trebuie sa inteleaga. Musulmanii au astazi o declaratie puternica, cu zgomot de tunet, si bocanci puternici", spune Baghdadi, potrivit traducerii.

"Au astazi o declaratie care va face lumea sa auda si sa inteleaga intelesul terorismului, si bocanci care vor face sa tremure idolii nationalismului, sa distruga idolul democratiei si sa dezvaluie natura sa devianta".

Instituirea acestui "califat" constituie o provocare directa la al-Qaeda, care s-a disociat de SIIL, si la liderii suniti ai monarhiilor din Golf, care considera gruparea o amenintare.