Moscova este pregatita sa aiba consultari cu Georgia, Republica Moldova si Ucraina privind adaptarea politicilor economice ca urmare a semnarii acordurilor de asociere intre aceste tari si Uniunea Europeana, a declarat sambata ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, informeaza agentia rusa Itar-Tass, citata de Agerpres.

"De aproape un an de zile suntem pregatiti pentru acest gen de consultari", a spus Serghei Lavrov. "Imediat dupa ce textele initiale ale proiectelor de acord au fost publicate, am organizat o analiza profesionista, in special in ceea ce priveste tarile din zona de liber-schimb a Comunitatii Statelor Independente (CSI) - Ucraina si Republica Moldova", a precizat seful diplomatiei ruse.

"Vom analiza situatia actuala dintr-un singur punct de vedere, si anume cum ar putea afecta acest lucru conditiile comerciale pentru Rusia si alte tari care au ramas in zona de liber-schimb din CSI", a adaugat ministrul de externe rus. "Cu siguranta, suntem in primul rand preocupati de interesele Rusiei si de cele ale tarilor din Uniunea Vamala - Belarus si Kazahstan", a tinut sa precizeze Serghei Lavrov.

Potrivit sefului diplomatiei ruse, Moscova este "interesata in primul rand de efectele asupra pietei ruse ale importurilor fara taxe de bunuri europene in Ucraina si Republica Moldova, in conditiile in care marfurile moldovene si ucrainene vor fi inlocuite de produse europene mai competitive, si de ceea ce se va intampla pe pietele tarilor din Uniunea Vamala - Rusia, Belarus si Kazahstan", a mai spus Lavrov.

Totodata el a tinut sa precizeze ca Rusia doreste ca Uniunea Europeana sa aiba relatii bune cu Statele Unite ale Americii, cu conditia ca aceasta sa poata lua propriile decizii.