Semnarea de catre Ucraina, Georgia si Moldova a unui acord de asociere cu Uniunea Europeana constituie o lovitura dura pentru Rusia, care a facut tot posibilul pentru a evita aceasta realitate, scrie AFP.

La cateva minute dupa semnarea, la Bruxelles, a acestui acord care vizeaza in special eliminarea barierelor vamale intre tarile UE si cele trei foste republici sovietice, oficialii rusi au reactionat pe un ton amenintator.

Un ministru adjunct al Afacerilor externe, Grigori Karasin, a avertizat imediat ca aceste acorduri vor avea "consecinte grave" asupra relatiilor comerciale ale Ucrainei, Georgiei si Moldovei cu Rusia.

Un influent parlamentar, Alexei Puskov, a subliniat ca pierderile pentru economia Ucrainei se vor ridica la 30 - 40 de miliarde de dolari anual prin disparitia regimului privilegiat de comert cu marele sau vecin.

Un argument pe care Moscova l-a folosit deja anul trecut pentru a convinge puterea ucraineana de la acel moment sa renunte, in noiembrie, la semnarea acestui acord cu UE. Schimbarea de ultim moment a fost la originea miscarii populare care a condus la alungarea de la putere a presedintelui Viktor Ianukovici, inlocuirea sa cu pro-occidentalul Petro Poroshenko, alipirea Crimeei de catre Rusia si o insurectie pro-rusa in estul tarii pe care Kievul si tarile occidentale o considera alimentata de Moscova.

Din punct de vedere economic, Rusia se teme de sosirea produselor fabricate in UE, via Ucraina.

Timur Nigmatullin, analist financiar la InvestCafe, nuanteaza insa aceasta amenintare.

"Aceste tari nu reprezinta decat 4,9% din comertul extern al Rusiei. (...) Efectul va fi neglijabil pentru balanta comerciala rusa", afirma el.

Semnarea acordului de asociere constituie o lovitura dura in special pentru proiectul lui Vladimir Putin de a include Ucraina in Uniunea economica eurasiatica, creata alaturi de Belarus si Kazahstan, in incercarea de a forma un nou gigant economic si pentru a consolida influenta Moscovei in fosta Uniunea Sovietica.

"Reactia Rusiei nu putea fi decat negativa. Vor fi anunturi infricosatoare la televizor legate de ce le asteapta pe Georgia, Moldova si Ucraina", estimeaza Konstantin Kalacev, presedintele Grupului de experti politici.

Dar "realitatea este ca parghiile de presiune ale Rusiei nu sunt atat de numeroase", precizeaza el.

Georgia, deja amputata dupa un razboi cu Rusia, in 2008, de teritoriile separatiste Abhazia si Osetia de Sud, este mai putin vulnerabila.

Moldova are de asemenea pe teritoriul sau o regiune separatista pro-rusa, Transnistria, care si-a anuntat vointa de a se alatura Rusiei. Un scenariu care ramane totusi putin probabil, potrivit expertilor.

Pentru Ucraina, Rusia reprezinta in continuare circa un sfert - la fel ca si UE - din schimburile sale comerciale, in ciuda unei reduceri deja considerabile.

Moscova este un partener comercial foarte important in special pentru industriile grele (metalurgie, chimie, aeronautic si aparare) din estul rusofon.

Strategia Rusiei consta in principal in "discreditarea Ucrainei in ceea ce priveste increderea ca partener discrediter in distributia gazului rusesc in Europa" si sa impuna constructia gazoductului South Stream, care ocoleste Ucraina prin Marea Neagra, explica Maria Lipman de la centrul Carnegie din Moscova.

Acest proiect a fost insa blocat de Comisia Europeana in iunie.

Gigantul rus a taiat gazele catre Ucraina, care nu doreste sa-si plateasca datoriile fara o reducere a pretului, facand sa planeze spectrul unui nou 'razboi al gazelor' daca aceasta criza nu este rezolvata pana in toamna.