Presedintele ucrainean Petro Porosenko a salutat "o zi istorica" pentru tara sa la Bruxelles, unde a ajuns vineri pentru a semna acordul de asociere cu liderii Uniunii Europene, scrie AFP.

"Este o zi istorica pentru tara mea, cea mai importanta dupa independenta", a spus Porosenko, care a felicitat "solidaritatea" demonstrata de UE in timpul crizei din Ucraina.

Porosenko avea programat sa semneze la ora 07.00 GMT (10.00 ora Romaniei), in sediul Consiliului european, a a doua parte a Acordului de Asociere, de ordin comercial, care vizeaza in special suprimarrea principalelor bariere vamale dintre Ucraina si tarile UE. Prima parte a acordului, de ordin politic, a fost semnata in marrtie de catre premierul Arseni Iateniuk.

"Este rezultatul a sapte ani de munca", a subliniat Porosenko. Acordul "ofera o noua perspectiva tarii mele" si "vom folosi aceasta oportunitate sa modernizam tara", a adaugat el.

Acordul urmeaza sa fie semnat si de premierii Georgiei, Irakli Garibasvili, si Republicii Moldova, Iurie Leanca.

In cadrul summitului, dominat de problema nominalizarii noului presedinte al CE, liderii europeni urmeaza sa discute despre criza ucraineana si sa examineze eventualitatea unor noi sanctiuni vizand Rusia.