Liderul partidului maghiar Jobbik a calificat joi Frontul National francezi si FPO austriac drept "partide sioniste", dupa refuzul celor doua formatiuni de a se alia cu partidul extremist ungar in Parlamentul European, scrie AFP.

"Jobbik nu formeaza aliante cu partide sioniste, ca Frontul National francez si Partidul Libertatii (FPO) austriac pentru simple ratiuni financiare", a afirmat Gabor Vona, intr-un interviu acordat cotidianului Magyar Hirlap.

FN si aliatii sai traditionali din Partidul pentru Libertate (PVV, Olanda), FPO, Liga Nordului Nord (Italia) si Vlaams Belang (Belgia) au esuat luni in incercarea de a forma un grup in Parlamentul European, care ar fi permis obtinerea de subventii europene.

FN a exclus sa se alieze cu neo-nazistii greci de la Zorii Aurii, alesul german al NPD sau ungurii de la Jobbik, un partid ultra-nationalist cu discurs rasist, antisemit si anti-romi.

Vona, al carui partid a obtinut 3 dintre cele 21 de fotolii alocate Ungariei in PE, acuza in acest interviu PVV ca a "umilit religia".

Un alt responsabil al Jobbik, Marton Gyongyosi, a calificat in acest an FN si PVV drept partide "liberale" si "islamofobe", iar ostilitatea acestora fata de imigratie are "sustinerea sionista a Israelului".