Sansele lui David Cameron de a bate palma cu cancelarul german Angela Merkel pentru a-l opri pe Jean-Claude Juncker sa obtina sefia Comisiei Europene s-au diminuat cosiderabil dupa ce, joi, grupurile de centru-dreapta si de centru-stanga din Parlamentul European au anuntat ca vor o coalitie pentru urmatorii cinci ani, cu Juncker la conducerea executivului Uniunii Europene, relateaza The Guardian. Martin Schulz il sustine pe Juncker la sefia Comisiei Europene, vizand un loc in cadrul acesteia.

David CameronFoto: Comisia Europeana

Conservatorii au fost depasiti la vot la Bruxelles, atunci cand propriul lor grup parlamentar a fost de acord sa includa noua miscare eurosceptica din Germania, Alternativa pentru Germania (AfD), in ciuda obiectiilor lui Cameron, ceea ce reprezinta o alta lovitura pentru prim-ministrul britanic.

Aceasta decizie sugereaza ca David Cameron a pierdut controlul asupra propriei sale creatii, Grupul Conservatorilor si Reformistilor.

Grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni a fost infiinat de Cameron in anul 2009, cand conservatorii britanici au parasit Partidul Popular European, din care face parte Uniunea Crestin Democrata (CDU), partidul Angelei Merkel.

Tot joi, presedintele PE, Martin Schulz, social-democrat german, a declarat ca grupul de centru-stanga, al doilea mare grup parlamentar, il sustine puternic pe Juncker, fost prim-ministru al Luxemburgului, in campania sa de a deveni urmatorul presedinte al Comisiei Europene.

Alegerile europarlamentare de acum trei saptamani au fost primele care au reusit sa influenteze cursa pentru conducerea Comisiei. Acest proces este intens criticat de catre Cameron, care cauta sa adune suficienti aliati pentru a-l bloca pe Juncker.

Schulz si Manfred Weber, noul presedinte al grupului popularilor europeni (PPE, centru-dreapta), au anuntat ca doresc sa cada de acord cu privire la un pact de cinci ani, care sa echivaleze cu o coalitie care sa asigure o majoritate confortabila.

"Juncker are un sprijin larg in cadrul Consiliului (n.red. a liderilor nationali) si in parlament", a declarat Schulz pentru The Guardian.

"Suntem intr-un moment istoric decisiv", a spus Schulz referindu-se la incercarea de a face ca verdictul electoratului sa determine conducerea executivului UE in Bruxelles.

"Vreau sa duc acest lucru la capat. Aceasta este ambitia mea personala. Este un prim-pas. Roma nu a fost construita intr-o zi. Dar aceasta este o schimbare majora, daca reusim sa o schimbam... avem nevoie sa aducem fortele pro-europene impreuna. Pot juca un rol aici", a adaugat Schulz.

Schulz a semnalat faptul ca a facut o intelegere cu Juncker pentru a imparti puterea in noua Comisie, devenind membru al acesteia. Pe de cealalta parte, Juncker a afirmat ca ar fi incantat daca guvernul german l-ar propune pe Martin Schulz pentru un loc in comisie.