​Premierul britanic David Cameron creeaza noi tensiuni cu cancelarul german Angela Merkel, dupa ce partidul Aleternativa pentru Germania (AfD), care se opune monedei euro, a fost primit, joi, in Grupul Conservatorilor si Reformistilor (ECR), grup infiintat de politicianul de la Londra in Parlamentul European. Noile disensiuni se adauga divergentelor generate deja de opozitia lui Cameron la desemnarea candidatului PPE Jean Claude Juncker pentru functia de presedinte al Comisiei Europene.

Merkel si CameronFoto: Comisia Europeana

Potrivit Reuters, AfD, partid centrist de opozitie in Germania, a primit 29 de voturi pentru si 26 impotriva, in cadrul ECR, doi eurodeputati din Partidul Conservator britanic votand in favoarea acceptarii formatiunii politice germane in grupul lor european, in pofida apelului facut de Cameron catre europarlamentarii sai, sa-i respinga pe opozantii lui Merkel.

Astfel, in urma votului secret din cadrul Grupului Conservatorilor si Reformistilor din Parlamentul European, AfD capata respect si influenta in Uniunea Europeana, comenteaza Reuters.

"Admiterea noastra este o victorie împotriva celor care au pus o presiune foarte mare asupra membrilor grupului (ECR), pentru că au vrut să împiedice, din motive politice interne, AfD sa fie recunoscut și consolidat", a declarat Bernd Lucke, liderul partidului AfD, citat de Reters.

Cu cei 7 europarlametari AfD, grupul Conservatorilor si Reformistilor va avea 62 de locuri în Parlamentul European, ceea ce il situeaza pe locul al treilea, dupa Partidul Popular European și grupul Socialistilor si Democratilor, dar inaintea grupului pro-european al Liberalilor si Democratilor (ALDE).

Grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni a fost infiinat de Cameron in anul 2009, cand conservatorii britanici au parasit Partidul Popular European, din care face parte Uniunea Crestin Democrata (CDU), partidul Angelei Merkel.

Oficiali ai Uniunii Crestin Democrate au lansat avertismente voalate la adresa lui Cameron, dupa acceptarea AfD in randul conservatorilor europeni.

"David Cameron ar trebui sa fie sfatuit să pună mai mult accent pe avantajele pe care le-a adus Marii Britanii aparenenta la Uniunea Europeana", a declarat Gunther Krichbaum, presedintele Comisiei de politica externa din Bundestag.

Un alt înalt oficial al CDU, Thomas Strobl, a spus ca admiterea AfD in grupul conservatorilor europeni cu siguranță nu ar face mai usoara cooperarea între PPE și ECR, în Parlamentul European.

Alternativa pentru Germania este un partid nou pe scena politica germana, infiintat abia in anul 2013, de catre un grup de profesori universitari germani.

AfD, condus de Bernd Lucke, profesor de economie la Universitatea din Hamburg, se declara centrist ca orientare politica, impotriva monedei euro, dar in favoarea pastrarii Uniunii Europene, spre deosebire de eurofobi ca UKIP (din Marea Britanie), Frontul National (din Franta) sau FPO (din Astria).

Din punctul de vedere al luptei politice din Germania, AfD "musca" din electoratul CDU-ului cancelarului Merkel, Alternativa fiind considerata un echivalent al Tea Party din SUA.

In discursurile lor, liderii AfD au reprosat eurozonei programele de asistenta financiara acordate Greciei si altor state euro aflate in dificultate, atat pentru faptul ca tarile asistate vor fi supuse unor datorii care vor fi platite de mai multe generatii, cat si pentru faptul ca Germania si celelalte tari puternice sunt nevoite sa acorde ajutor.

De asemenea, AfD critica si puterile sporite ale Bancii Centrale Europene asupra economiilor statelor membre eurozonei, in special pe partea de politica monetara.

Totodata, AfD se opune incheierii Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), negociat in prezent intre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii.