Ucraina a inceput luni negocieri ample cu Rusia in vederea incetarii luptelor sangeroase din estul tarii, afectat de o rebeliune separatista, si evitarii intreruperii livrarilor de gaze rusesti, potrivit Mediafax

Negocierile pe tema gazelor au inceput luni seara la ora 17.00 GMT (20.00, ora Romaniei), la Bruxelles, in contextul in care Moscova a avertizat Kievul ca Gazprom va intrerupe livrarile de gaze daca Ucraina nu isi va achita pana marti seara datoriile la gaze si factura pentru iunie.

Ucrainenii refuza sa accepte pretul fixat de Rusia dupa instalarea unui Guvern prooccidental la Kiev. Cu toate acestea, noul presedinte ucrainean, Petro Porosenko, pare hotarat sa detensioneze rapid relatiile cu Moscova si si-a dat o saptamana pentru a restabili linistea in estul tarii sale.

Astfel, incepand de duminica, el a deschis negocieri la Kiev, pentru prima data de la inlaturarea de la putere, la sfarsitul lui februarie, a predecesorului sau prorus Viktor Ianukovici si alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia, in martie, la capatul unui referendum considerat ilegal de occidentali.

Negocierile se desfasoara cu usile inchise intre ambasadorul Rusiei Mihail Zubarov si ambasadorul Ucrainei in Germania Pavlo Klimkin, in prezenta unui reprezentant al OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa). Primele trei reuniuni au dus la stabilirea "etapelor-cheie" de urmat in vederea "dezescaladarii situatiei in regiunile Donetk si Lugansk", a anuntat luni seara Ministerul ucrainean de Externe.