Fortele ucrainene si-au intensificat marti ofensiva impotriva separatistilor in jurul bastionului pro-rus din Slaviansk, unde se aud tiruri sustinute de arme, precum si in regiunea Lugansk, relateaza AFP.

Presedintele interimar Olexandr Turcinov a anuntat ca mai multi separatisti au fost ucisi in cursul diminetii in apropiere de orasul Severodonetsk, in regiunea Lugansk.

"In aceasta dimineata, mai multi teroristi au fost eliminati in tabara lor clandestina din apropiere de Severodonetsk", a declarat Turcinov, in fata parlamentului.

La Lugansk, unde luni au avut loc lupte intense intre separatisti si politia de frontiera, situatia este calma marti dar politistii au precizat ca sediul lor este in continuare incercuit de insurgenti.

"Ieri (luni) barajele teroristilor au fost distruse de o lovitura aeriana in regiunea Lugansk (...)" pentru a proteja politia de frontiera, a precizat Turcinov.

"O faza ofensiva activa a operatiunii antiteroriste este in desfasurare in jurul Slavianskului", a scris ministrul de Interne Arsen Avakov, pe pagina sa de Facebook. "Populatia pasnica din Slaviansk, Kramatorsk, Krasni Liman este rugata sa evite orice risc pentru viata sa, sa ramana acasa si sa nu se apropie de locurile unde sunt concentrati teroristii".

Ministrul a precizat ca "schimburi sustinute de tiruri" au avut loc in Semenivka dupa un atac cu lansatoare de rachete al separatistilor impotriva blindatelor armatei ucrainene. Acesta a mentionat ca fortele ucrainene au distrus barajele insurgentilor.

Slaviansk, bastion al rebeliunii in estul tarii, este incercuit de fortele ucrainene. In regiunea vecina Lugansk, sute de rebeli au luat luni cu asalt sediul politiei de frontiera.

O explozie a avut loc luni la sediul administratiei regionale din Lugansk, cartierul general al separatistilor, care au anuntat ca au pierdut patru oameni. Fortele pro-ruse au afirmat ca sediul a fost atacat de un avion de vanatoare, in timp ce Kievul sustine ca insurgentii au provocat explozia.