Spaniolii si turistii apreciau, luni, ca era timpul ca regele Juan Carlos sa abdice, fiind slabit de problemele de sanatate si scandalurile care i-au patat imaginea, potrivit Mediafax. Juan Carlos, in varsta de 76 de ani, care a urcat pe tron la moartea dictatorului Francisco Franco in noiembrie 1975, si-a construit popularitatea conducand tranzitia Spaniei catre democratie.

Regele Spaniei Juan Carlos IFoto: Agerpres/AP

Dar problemele sale de sanatate repetate si o serie de afaceri, precum plecarea la vanatoare in Botswana in 2012 in timp ce tara era in plina criza economica sau inculparea fiicei sale Cristina si a sotului ei, Inaki Urdangarin, intr-un scandal de coruptie, i-au afectat popularitatea.

"Evident, este ceva ce trebuia sa se intample. Regele este batran", a declarat Maria Jose Gonzalez, in varsta de 55 de ani, venita din provincia La Coruna, in nordul Spaniei, pentru a vizita Madridul impreuna cu o prietena.

Pentru ea, "este mai bine pentru stabilitatea monarhiei. Credem ca printul Felipe isi va indeplini foarte bine rolul. El este bine pregatit" pentru a-i succeda tatalui sau.

"Era momentul", afirma si prietena sa, Cristina Alvarez, in varsta de 52 de ani. Aceasta din cauza "slabei popularitati, a lui Urdangarin, a varstei", considera ea. Ea face referire la scandalul care ar putea conduce la un proces al infantei si sotului ei. Potrivit unui sondaj aparut in ianuarie, 41 la suta dintre persoanele intervievate au o parere buna sau foarte buna despre rege, ceea ce reprezinta o scadere de noua puncte comparativ cu anul trecut.

In martie 2013, aproximativ sase spanioli din zece (56,9 la suta) apreciau intr-un sondaj ca regele Juan Carlos ar trebui sa abdice. "Daca vrea ca fiul lui sa faca ceva, atunci acum este momentul" pentru a conferi o alta imagine monarhiei, apreciaza Giuseppe Volpe, un turist italian din Torino, in varsta de 47 de ani, venit cu sotia sa sa viziteze Madridul.

"Cred ca in secolul XXI, trebuie sa pui capat unor astfel de lucruri (afacerea Urdangarin) si sa schimbi modul in care functioneaza monarhia". Dupa inculparea, la sfarsitul lui 2011, a ginerelui regelui, Casa Regala a dat publicitatii o parte din veniturile regelui care beneficiaza de imunitate judiciara.

Suveranul, "care este un barbat foarte inteligent si foarte devotat Spaniei, si-a dat seama ca imaginea sa este un pic diminuata", admite Cesar de la Lama, autorul primei biografii autorizate a regelui. In mesajul sau care explica abdicarea, regele Juan Carlos a sustinut succesiunea fiului sau Felipe pentru a da "un impuls de reinnoire" si de "corectare a greselilor". "Astazi, trebuie sa lasam in prima linie o generatie mai tanara", a declarat el.

Dar unii tineri, precum Alejandro Ricas, un student in varsta de 19 ani, vrea sa se termine cu monarhia, chiar daca sustinatorii unei republici nu sunt majoritari, potrivit sondajelor. "Cred ca a venit momentul plecarii sale dar si a monarhiei", transeaza acest tanar student. Pentru el, "monarhia in sine este un pic invechita". "As vrea ca spaniolii sa poata alege daca vor o monarhie sau o republica, asa cum este Franta de exemplu", adauga el.

UPDATEOra 00:40 Mii de persoane manifestau luni seara, la Madrid, impotriva monarhiei, pledand pentru organizarea unui referendum privind instituirea republicii, dupa anuntul referitor la abdicarea regelui Spaniei, Juan Carlos, relateaza AFP.

"Spania va fi maine o republica!", scandau manifestantii, adunati in apropierea statiei de metrou Puerta del Sol, la Madrid.

De asemenea, ei fluturau pancarte pe care scria: "Nu vrem rege, vrem referendum", "Cei din dinastia Bourbon sa vina la alegeri" si steaguri ale celei de-A doua Republici spaniole, proclamata in 1931 si desfiintata de trupele franchiste in timpul Razboiului Civil (1936-1939).

Manifestantii s-au adunat la apelul mai multor partide politice si organizatii de stanga sau ecologiste, care spera ca mitinguri similare vor avea loc in alte aproximativ 40 de orase din Spania.

"Cred ca este un moment potrivit pentru a proclama o Republica", a afirmat Paola Torija, un terapeut in varsta de 24 de ani.

Temandu-se de cresterea numarului de manifestanti, politia a blocat accesul catre Palatul Regal, situat la o distanta de aproximativ 300 de metri de Puerta del Sol.

"Nu vreau sa astept inca 40 de ani pentru a fi intr-o astfel de situatie. Trebuie sa schimbam lucrurile acum", a spus Daniel Martin, un student in varsta de 25 de ani.