Divergenta intre Donald Tusk si Viktor Orban pe tema Ucrainei
Cu cateva zile inainte, Viktor Orban a sugerat ca cei 200.000 de ungari care locuiesc in Ucraina ar putea pretinde autonomie. Donald Tusk a calificat aceste declaratii drept deplasate si deranjante".
La Bratislava, Orban s-a multumit sa reclame respectarea drepturilor minoritatilor. "Maghiarii care traiesc in Ucraina vor defini ei insisi ce institutii democratice vor", a declarat el. Potrivit lui Orban, nu exista "garantii ca va fi un guvern democratic" la Kiev, in pofida alegerilor prezidentiale din 25 mai. Potrivit lui, "nu avem doar o problema rusa, ci si o problema ucraineana".
Donald Tusk a ridicat tonul ca raspuns. "Problema nu este nationalismul ucrainean, ci politica agresiva rusa", a subliniat el. "As fi foarte prudent in fata unor astfel de declaratii care, constient sau nu, alimenteaza propaganda rusa". Liderul polonez a avertizat impotriva "ipocriziei" care ameninta europenii. "Vedem ca sursa crizei este politica agresiva a Rusiei in aceasta parte a lumii, nu numai in Ucraina, ci si in Transnistria, Abhazia si Osetia de Sud; si totusi se prefera sa se vorbeasca despre probleme ale Ucrainei, ca si cum ea ar fi responsabila de criza, nu Rusia", a adaugat el.
Tusk vrea o prezenta "mult mai semnificativa" a NATO in Europa si in particular in tarile frontaliere, tinta unei potentiale ingerinte ruse. Orban a avertizat asupra "enormei lovituri aduse competitivitatii europene" daca se abandoneaza ideea unei cooperari cu Rusia. In timp ce Tusk vorbeste despre "cumparari grupate" ale UE in materie energetica, Orban a calificat drept "eroare istorica" abandonarea proiectului de gazoduct Nabucco, sustinut de Uniunea Europeana si de care ar fi profitat Europa Centrala. El a justificat in acest fel angajamentul Ungariei in proiectul rus South Stream.
Orban a explicat ca tara sa nu poate ramane dependenta de situatia politica in Ucraina. Incapabil sa isi plateasca facturile fata de Moscova inainte de livrare, Kievul risca sa preleveze gaz din conducta ce tranziteaza teritoriul sau si destinat clientilor din centrul Europei. De aici si necesitatea gasirii unor cai alternative de livrare.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Asa ca Tusk vorbeste fara sa aprecieze realitatea de pe teren.
Lavrov a spus-o foarte clar: Ucraina are probleme pentru ca vrea sa intre in NATO asa cum a fost in discutie la Bucuresti in 2008. Aceeasi problema cu Georgia.
Amandoua tarile au pierdut teritorii pentru ca au vrut sa intre in NATO.
Ce a fost la Kiev este cat se poate de secundar, si a fost provocat tot de Rusia. Sunt prea multe semne care vorbesc despre prezenta Rusiei in Ucraina cu mult timp inainte de evenimentele de la Kiev.
Tusk are dreptate: el a fost cel care le-a spus opozantilor de la Kiev sa accepte planul Moscovei de a avea alegeri in toamna - altfel vor fi invadati. Tusk a stiut cel mai bine dintre premierii europeni ce se va intampla.
Kievul a afacut cateva greseli de strategie, dar cu prea putina vinovatie fata de ce era pregatit. Principala lor "greseala" a fost ca au insistat in mod foarte categoric sa intre in UE si NATO. Cu aceasta "greseala" nu a fost Moscova de acord.
Urmarile sunt Istorie.
Nu vad discutii oficiale despre despagubiri din partea Rusiei pentru invadare. In Crimea - Ucraina a investit de-a lungul anilor in infrastructura si economie. Este vorba despre zici de miliarde de euro, ca sa nu mai punem la socoteala valoarea pamantului, a resurselor si iesirii la Marea Neagra. Neoficial se vorbeste de o suma intre 300 si 400 de miliarde valoare. Cat din aceasta suma valoareaza datoriile Ucrainei catre Rusia? Nici macar 10%.
Vorbim de Rusia - as vrea sa ii aud pe rusofoni despre binefacerile facute de Rusia unei tari. Macar un exemplu.
Rusia, la puterea militara pe care o are, si-ar putea permite fara nici o problema sa vorbeasca pe fata despre ce vrea, si totusi nu o face - asta a fost carcaterul rusilor intotdeauna, ascuns, viclean si fara de cuvant.
Nu spun ca USA ar fi mai buni, nici pe departe, dar nu are rost sa vb despre "ocupatia" americana si efectele ei din Germania si ocupatie Rusiei in estul Europei.
Din pacate nu pot da decat +1,dar merita cu mult mai mult!
Rusia a pierdut mult pe aceasta linie si aici este marele sau of(tat). Tarile fostului lagar au putut sa intre in NATO, precum si tarile baltice, dar ceior care au intirziat din diferite motive (Ucraina, Moldova) vor sa le impiedice acest lucru cit mai categoric posibil.
La fel au facut toate celelalte state care acuma sunt in NATO si in UE. Si la fel vor sa faca si statele ramase pana acuma pe dinafara. Si aparent, dorinta lor de a avea garantii de securitate si avantaje economice e justificata - gravitarea in jurul Moscovei n-a adus Ucrainei decat datorii pe care n-are cum sa le plateasca, pierderi teritoriale si un mic razboi nedeclarat in estul tarii.
La fel : Tarile Baltice, Polonia, Romania, actiuni subversive in Turcia, Afganistan, China, Mongolia rusificata inca in anii 1920, rapirea Kurilelor japoneze. Practic nu a scapat nici un vecin de binefacerile lor.
Dl Orban ar trebui sa renunte la pescuitul in ape tulburi. I-as aminti cuvintele lui George Washington: "Asociaza-te numai cu oameni de buna calitate daca iti pasa de reputatia ta"
Poate nu ti-a fost asta intentia, poate e doar consecinta educatiei pe care ai primit-o (si pe care n-ai pus-o in discutie fata de tine insuti niciodata), poate doar ti-ai format un stil de a scrie si-un mod de gandire influentat de altii, care doar atat stiu sau pot, dar cam asta e ce-a iesit.
Tusk ori e 1) tembel, ori 2) rau intentionat.
Cred ca mai degraba punctul 2)