O insurectie separatista armata are loc in estul Ucrainei, de la inceputul lui aprilie, dupa anexarea Crimeei de catre Rusia, in martie, relateaza AFP, care prezinta principalele evenimente pana la declansarea, miercuri, a unui "dialog national" incurajat de catre occidentali, citeaza Mediafax.

APRILIE

- 6: manifestanti prorusi preiau controlul asupra unor cladiri oficiale la Harkov, Donetk si Lugansk, in contextul in care estul si sudul Ucrainei se confrunta cu tensiuni de la indepartarea puterii proruse, pe 22 februarie, la Kiev.

- 7: la Donetk, insurgenti prorusi proclama o "republica suverana". Ucraina acuza Rusia ca vrea sa o invadeze pentru a o "dezmembra".

- 12: ofensiva a insurgentilor la Slaviansk si Kramatorsk.

- 13: Kievul anunta o "operatiune antiterorista" in est.

- 14: separatistii cer ajutorul presedintelui rus Vladimir Putin.

- 16: fortele ucrainene sufera o infrangere la Slaviansk - sase blindate sunt confiscate de catre prorusi.

- 17: acord cvadripartit (Ucraina-Rusia-UE-SUA) la Geneva asupra unei "dezescaladari".

- 18: Kremlinul confirma ca trupele sale sunt mobilizate la frontiera cu Ucraina - 40.000 de militari, potrivit NATO.

- 21: la Lugansk, insurgentii decid un referendum, pe 11 mai, asupra independentei in est.

- 22: Washingtonul anunta mobilizarea a 600 de militari in Polonia si tarile baltice.

- 24: asalt cu blindate ucrainene asupra separatistilor, la Slaviansk, soldat cu cel putin cinci morti, potrivit Kievului. Putin denunta "o crima" care va avea consecinte.

- 25: insurgenti retin sapte observatori din cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) la Slaviansk. Ei vor fi eliberati pe 3 mai.

- 28: occidentalii consolideaza sanctiunile vizand Rusia, care ameninta cu un raspuns "dureros".

- 30: Kievul isi plaseaza fortele armate in "stare de alerta totala". FMI acorda Ucrainei un imprumut in valoare de 17 miliarde de dolari.

MAI

- 1: manifestanti prorusi ocupa sediul parchetului regional de la Donetk. Kievul reintroduce serviciul militar obligatoriu pentru barbatii cu varsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani.

- 2: se inregistreaza cele mai puternice violente de la schimbarea puterii de la Kiev, o zi marcata de moartea a peste 50 de persoane - 42 la Odesa (sud) si zece intr-un asalt al armatei la Slaviansk.

- 5: confruntari armate intense la Slaviansk - 30 de rebeli au fost ucisi, potrivit Kievului.

- 7: Putin propune amanarea referendumului separatist, in schimbul incetarii operatiunii militare a Kievului. El anunta ca Moscova si-a retras trupele de la frontiera cu Ucraina, afirmatie dezmintite de NATO si Washington.

- 8: Kievul catalogheaza drept o "parodie" porpunerea Moscovei. Insurgentii prorusi mentin referendumul

- 9: Putin efectueaza prima vizita in Crimeea. Confruntari armate violente au loc la Mariupol, in est, soldate cu peste 30 de morti, potrivit Kievului.

- 11: regiunile Donetk si Lugansk spun un "da" masiv in cadrul referendumului separatist.

- 12: Moscova afirma ca "respecta" vointa ucrainenilor din estul tarii, dar adauga ca "punerea in aplicare" a rezultatelor referendumului este necesar sa aiba loc prin "dialog" cu Kievul. Separatistii cer "alipirea" la Rusia a regiunilor Donetk si Lugansk. Kievul si Occidentul denunta un "referendum ilegal". UE extinde sanctiunile specifice.

- 13: sapte militari ucraineni sunt ucisi intr-un atac comis cu lansatoare de rachete in apropiere de Kramatorsk, in regiunea Donetk.

- 14: Ucraina lanseaza un "dialog national", incurajat de catre europeni si OSCE.