Presedintele rus Vladimir Putin a ajuns vineri dupa-amiaza in Crimeea, transmite Reuters. Aeronava la bordul careia se afla liderul rus a aterizat pe aeroportul din orasul Sevastopol, baza istorica a flotei ruse din Marea Neagra, pentru evenimentele prilejuite de Ziua Victoriei, 9 mai, anunta Presedintia rusa. Liderul de la Kremlin a participat vineri dimineata la parada militara de la Moscova cu ocazia victoriei din 1945 asupra Germaniei naziste.

Este prima vizita a lui Vladimir Putin in Crimeea de la anexarea peninsulei la Rusia in luna martie.

Ora 21:27 SUA califica vizita lui Putin in Crimeea drept o provocare inutila

SUA au criticat cizita presedintelui rus Vladimir Putin in Crimeea escriind-o drept o provocare su au repetat faptul ca resping anexarea peninsulei de la Marea Neagra de catre Moscova. (Reuters)

"Aceasta calatorie este provocatoare si inutila. Crimeea apartine Ucrainei si nu recunoastem, bineinteles, pasii ilegali si ilegitimi facuti de Rusia in aceasta privinta", a declarat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Jen Psaki.

Ora 19:20 Uniunea Europeana isi exprima regretul ca Vladimir Putin a asistat la festivitatile din Crimeea, afirmand ca ziua victoriei impotriva nazismului nu ar trebui folosita pentru a afisa anexarea peninsulei (Reuters)

Ora 16:15 Putin: Intoarcerea Crimeei la Rusia restabileste un adevar istoric

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat, cu ocazia vizitei in teritoriul anexat in luna martie de Moscova ca intoarcerea Crimeei la Rusia restabileste "un adevar istoric".

"Anul 2014 va ramane in anale drept anul in care oamenii care traiesc aici au decis cu fermitate sa fie alaturi de Rusia, confirmandu-si fidelitatea fata de adevarul istoric si memoria stramosilor nostri", a declarat Putin in fata miilor de locuitori ai orasului Sevastopol care au luat parte la ceremoniile cu ocazia Zilei Victoriei.

Ora 15:40Ucraina condamna vizita, calificand-o drept o escaladare a crizei

Ministerul de Externe ucrainean condamna vizita lui Putin in Crimeea, calificand-o drept o escaladare deliberata a crizei dintre cele doua tari.

"O astfel de provocare este inca o confirmare ca Rusia urmareste deliberat o noua escaladare a tensiunii din relatiile Ucraina-Rusia", se arata in declaratia ministerului.

Ora 15:14 Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a calificat vizita presedintelui Vladimir Putin in Crimeea drept inadecvata, scrie agentia de presa citata.

"Cred ca vizita sa in Crimeea este inadecvata", le-a spus Rasmussen reporterilor, cu ocazia unei vizite in capitala Estoniei Tallinn.

Rasmussen a mai aratat ca nu exista o confirmare vizibila a retragerii trupelor ruse de la frontiera cu Ucraina.

Ministerul de Externe al Rusiei a sugerat ca Rasmussen este "orb", dupa ce secretarul general al NATO a subliniat ca a vazut niciun semn al retragerii anuntate de Rusia.

Stirea se actualizeaza