Ministrul ucrainean de Externe a declarat marti, la Viena, ca Ucraina este "intotdeauna pregatita" pentru continuarea negocierilor in cadrul unei noi reuniuni la Geneva si pentru un dialog constructiv in interesul poporului ucrainean, relateaza agentia UNIAN, preluata de Mediafax.

"Daca toate partile, in special Rusia, ar respecta prevederile acordului incheiat la reuniunea precendenta de la Geneva, situatia din estul Ucrainei s-ar detensiona considerabil", a subliniat ministrul, potrivit UNIAN.

La randul sau, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a apreciat ca o noua conferinta la Geneva privind Ucraina nu au "niciun sens" si a pledat pentru lansarea unui "dialog national" in aceasta tara, informeaza RIA Novosti.

"O noua runda de negocieri in acelasi format, fara reprezentanti ai opozitiei regimului actual, nu are niciun sens. Desigur, am putea discuta in continuu despre aceleasi subiecte, despre ce trebuie facut si la ce am ajuns", a declarat Lavrov.

Aproape 30 de ministri de Externe, inclusiv seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, si ministrul ucrainean de Externe, Andrei Descita, au inceput marti, la Viena, noi negocieri diplomatice in speranta evitarii unui razboi civil in Ucraina, dupa ce peste 30 de persoane si-au pierdut viata in confruntarile din orasul separatist prorus Slaviansk.

Descita a cerut marti comunitatii internationale sa ajute Ucraina sa organizeze un scrutin prezidential "liber si democratic" pe 25 mai si sa "faca tot posibilul pentru a elimina amenintarile si provocarile externe, sustinute de Rusia.

Ulterior, presedintele Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Didier Burkhalter, a propus ajungerea la un acord de incetare a focului in Ucraina in scopul desfasurarii scrutinului prezidential.