Elevele de liceu rapite la jumatatea lunii aprilie din nord-estul Nigeriei sunt folosite ca "sclave", "vandute" si "casatorite" cu forta, a declarat liderul sectei islamice Boko Haram, intr-o inregistrare video obtinuta de France Presse.

"Eu am rapit fetele. O sa le vand pe piata, in numele lui Allah", a declarat Abubakar Shekau, evocand cele 223 de adolescente rapite, in conditiile in care circula mai multe informatii legate de posibilul lor transfer in Ciad si in Camerunul vecin, unde sunt vandute cu 12 dolari fiecare.

Shekau, care spune ca tine "oameni ca sclavi", a declarat ca a rapit liceenele deoarece "educatia occidentala trebuie sa inceteze" iar fetele "trebuie sa paraseasca (scoala) si sa se casatoreasca".

Cele 276 de tinere au fost rapite in 14 aprilie din liceul din Chibok (nord-est), in statul Borno. 223 se afla in continuare in captivitate, iar 53 au reusit sa fuga.

In aceasta inregistrare, Shekau este imbracat in tinuta militara si se afla in fata unui vehicul de transport blindat si a doua pick-up-uri pe care sunt montate mitraliere.

Sase barbati se afla alaturi de el, cu fata ascunsa.

In primele 14 minute ale inregistrarii, Shekau critica democratia, educatia occidentala si persoanele care nu cred in Islam.

Boko Haram, care inseamna "educatia occidentala este un pacat", in limba haoussa, cere crearea unui stat islamic in nordul Nigeriei.

Gruparea extremista a ucis cateva mii de oameni incepand cu 2009, in cadrul unor atacuri care au vizat scoli, biserici, moschei si simboluri ale statului sau fortele de ordine.