Situatia din estul Ucrainei s-a complicat in weekend, in urma violentelor din estul tarii si din Odesa (sud), unde insurgentii prorusi au luat cu asalt sediul politiei, in timp ce mii de nationalistii ucraineni s-au adunat pe strazile orasului, transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

------------------------

Ora 20:20 Ministrul rus al Afacerilor Externe Serghei Lavrov si omologul sau ucrainean Andrii Descitsa au ajuns luni la Viena pentru a participa la o reuniune a Consiliului Europei care va fi dominata de criza ucraineana, scrie AFP.

Reuniunea ministeriala a Consiliului Europei are loc in capitala austriaca, cu ocazia trecerii Austriei la presedintia turnanta a acestei organizatii pan-europene.

Sefii diplomatiilor rusa si austriaca "vor participa luni seara la un dineu de munca la Viena, dar nu este vorba de o reuniune bilaterala, vor fi si alti ministri de externe", a subliniat purtatorul de cuvant al ministerului austriac al Afacerilor Externe, Gerald Fleischmann.

Ora 18:45 Rusia a tras un semnal de alarma fata de "catastrofa umanitara" din orasele incercuite de armata ucraineana in estul tarii.

"O catastrofa umanitara se pregateste in orasele blocate - se constata o penurie de medicamente, incep sa se produca interuperi in livrarea de alimente", sustine ministerul rus al Afacerilor externe, intr-un comunicat citat de AFP.

Ora 17:00 Un elicopter militar ucrainean a fost doborat luni de rebelii pro-rusi in apropiere de Slaviansk, a anuntat ministerul Apararii, citat de Reuters.

Elicopterul, un Mi-24, asupra caruia s-a tras cu armament greu, s-a prabusit intr-un rau, dar echipajul a fost evacuat, a precizat ministerul, fara a mentiona starea de sanatate a militarilor.

Cel putin trei elicoptere au fost doborate de rebelii pro-rusi pana in prezent.

Ora 16:55 Marina Ostapenko, un purtator de cuvant al serviciului ucrainean de informatii interne SBU, a afirmat ca agenti ai diviziei contra-informatii au confiscat aproape 1,5 kg de material radioactiv, posibil uraniu, in regiunea Cernauti, scrie The Interpreter, care citeaza cotidianul ucrainean Pravda.

"Materialul radioactiv a fost adus in Ucraina din autoproclamata republica Transnistreana intr-o masina cu numere de inmatriculare straine si intr-un container manufacturat", a spus aceasta.

Purtatorul de cuvant a precizat ca zece persoane, dintre care una cu cetatenie rusa, au fost arestate in aceasta operatiune.

Ukrainska Pravda noteaza ca SBU nu exclus posibilitatea ca materialul radioactiv sa fi fost destinat constructiei unei "bombe murdare".

Ora 16:46 Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a oferit sa medieze o solutie la criza din Ucraina.

"Sunt gata sa joc un rol daca acest lucru este necesar", a declarat seful ONU, aflat in vizita la Abu Dhabi, pentru AFP.

Ora 15:20 Patru membri ai fortelor de ordine au fost ucisi in lupte, precizeaza ministerul de Interne, citat de AFP

Potrivit ministerului de Interne, rebelii folosesc populatia drept "scut" si au dat foc la mai multe case, incendii soldate cu victime.

Ora 14:33 Germania considera ca referendumul planificat de separatistii pro-rusi saptamana viitoare la Donetsk incalca constitutia Ucrainei si ar exacerba criza din tara, a declarat luni purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel, potrivit Reuters.

Insurgentii care au ocupat birourile regionale din Donetsk au proclamat crearea unei republici separatiste si vor sa organizeze un referendum pentru secesiune pe data de 11 mai, actiune ce ar complica alegerile prezidentiale ucrainene, programate pentru 25 mai.

"Un astfel de referendum, impotrica constitutiei ucrainene, nu linisteste tensiunile ci le intensifica", a declarat Steffen Seibert, adaugand ca cei care au cerut organizarea votului nu au nicio legitimitate democratica.

Ora 14:19 Cea mai mare banca ucraineana si-a inchis temporar filialele din orasele Donetsk si Luhansk, ocupate de separatisti, pe motiv ca nu mai poate efectua tranzactii in numerar in regiuni afectate de violente pentru ca ar "pune in pericol viata" angajatilor sai, transmite Reuters.

Separatistii prorusi au vizat Privatbank dupa ce co-proprietarul bancii, miliardarul Igor Kolomoiski, a fost numit de nou guvern in functia de guvernator al regiunii Dnipropetrovsk si a anuntat la scurt timp ca pune recompense de 10.000 de dolari pe capul "sabotorilor" rusi.

Rebelii au dat foc, sambata seara, unei filiale din orasul Mariupol din regiunea Donetsk si au atacat un camion securizat saptamana trecuta la Horlivka, localitatea aflata la sud de bastionul rebelilor.

"In conditiile actuale, nu putem si nu avem dreptul de a obliga oamenii din regiunile Donetsk si Luhansk sa mearga la munca, in conditiile in care oameni inarmati intra in filialele bancii si confisca vehicule securizate in oras", a aratat Privatbank intr-o declaratie de presa.

Potrivit bancii, clientii isi pot accesa conturile online si prin intemediul telefoanelor mobile, isi pot folosi cardurile la cumparaturi si pot efectua tranzactii bancare in terminalele cu autoservire.

"In ultimele 10 zile, 38 de bancomate, 24 de filiale ale Privatbank si 11 camioane de colectare a banilor au fost incendiate, atacate sau distruse in orasele Donetsk si Luhansk", se mai arata in comunicat, cu precizarea ca banca proceseaza peste 400.000 de pensii si alte ajutoare sociale pentru 220.000 de persoane din cele doua regiuni.

Potrivit revistei Forbes, Kolomoiski este al patrulea cel mai bogat om din Ucraina.

Ora 14:00 Guvernul ucrainean, reprezentat de premierul interimar Arseni Iatseniuk, va fi primit pe data de 13 mai, la Bruxelles, de catre Comisia Europeana pentru a discuta despre masurile de sprijin ale Kievului, a anuntat luni Comisia, citata de AFP.

"Comisia Europeana se angajeaza sa ajute Ucraina si sa faca tot posibilul pentru a se asigura ca aceasta tara primeste tot sprijinul necesar pe termen scurt si mediu", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei, Pia Ahrenkilde Hansen, anuntand reuniunea.

Ora 12:59 Lupte intense au loc luni dimineata in apropiere de Slaviansk (est), a anuntat ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, care a anuntat ca se inregistreaza mai multe victime, potrivit AFP.

Ministrul, care se afla la un punct de control la circa 6 kilometri de locul luptelor, nu a precizat numarul victimelor si nici din ce tabara acestora. Luptele au inceput cu doua ore in urma, potrivit unui corespondent AFP, care a vazut circuland mai multe ambulante.

La Slaviansk, bastion al rebelilor pro-rusi, "este un razboi impotriva teritoriului nostru. Misiunea mea este sa elimin teroristii", a afirmat ministrul.

"Singura tactica este sa avansezi incet incet spre centrul" orasului. "Nu exista solutie militara, ea trebuie sa fie politica", a adaugat el.

Seful Garzii Nationale, Stepan Poltorak, prezent si el la punctul de control, a precizat: "Adversarii nostri sunt bine antrenati si bine echipati".

"I-am prins in centrul" Slavianskului. "Drumurile sunt inchise, nu se permite trecerea civililor. "Fac totul pentru a ne obliga sa folosim armele grele, dar nu o vom face pentru a menaja populatia civila", a mai spus el.

Ora 12:57 Criza ucraineana ameninta stabilitatea si pacea in Europa in cazul in care comunitatea internationala nu raspunde in mod adecvat incalcarii "masive" a drepturilor omului comise in aceasta tara, a afirmat luni Rusia intr-un raport oficial. (AFP)

Ministerul rus de Externe intocmeste o lista cu incalcari "masive" ale drepturilor omului comise in Ucraina de "forte ultranationaliste, extremiste si neonaziste" intr-o "Carte Alba" data publicitatii luni.

Oficialul rus cere o reactie internationala "fara subiectivitate" sub pedeapsa unor "consecinte distructive pentru pacea, stabilitatea si dezvoltarea democratica a Europei".

Ora 12:28 Mai multi separatisti si cel putin doua vehicule blindate au parasit luni zona de lupta de la periferia bastionului rebel Slaviansk, transmite Reuters.

Au fost auzite focuri de arma care par sa se apropie de centru orasului Slaviansk (est), fata de zona in care se desfasurau violentele in urma cu o zi, a constata un corespondent Reuters.

Patru ambulante au fost vazut in apropiere de zona de conflict.

------------------------

Sustinatorii unei Ucraine unite, unii intre ei cu casti si inarmati cu bate, au mers in grup duminica catre sediul politiei regionale unde au fost intampinati de seful politiei, a constatat AFP.

Dupa ce s-au adunat spre sfarsitul dupa-amiezii in partea de sus a "treptelor Potemkin", facute faimoase de filmul lui Sergei Eisenstein, protestatarii, printre care s-au numarat si in jur de cincizeci de membri ai formatiunii nationaliste paramilitare Pravy Sektor, au parcurs in viteza cele cateva sute de metri care ii separau de birourile generalului Ivan Katerintchouk.

Manifestantii au scandat sloganuri precum "Odesa, in Ucraina!", "Slava Ucraina" si au cantat imnul national.

Demonstrantii au mers apoi in liniste catre Casa Sindicatelor, care a ars vineri provocand moartea a aproape 40 de prorusi, si au arborat steagul Ucrainei, care a fost coborat si incendiat sambata de separatisti.

Vladimir Putin si presedintele OSCE, Didier Burkhalter, urmeaza sa se discute miercuri criza ucraineana, cu ocazia unei mese rotunde organizate sub egida OSCE la Moscova, a anuntat duminica seara cancelarul german Angel Merkel dupa o conversatie telefonica cu presedintele rus.

Kremlinul a pecizat ca Putin a profitat de intalnirea sa cu Angela Merkel pentru a "sublinia necesitatea de a stabili un dialog direct intre actualele autoritati de la Kiev si reprezentantii regiunilor de sud-estul tarii", afectate de o insurgenta prorusa.

Duminica, aproximativ 2.000 de oameni au lansat un atac aspra sediului politiei din Odesa, un oras port din sudul, a constatat un jurnalist AFP.

Insurgentii au cerut si au obtinut eliberarea a 67 de camarazi de-ai lor. Circa 120 de persoane au fost retinute vineri, dupa ciocniri violente intre sustinatorii unitatii si prorusi. Violentele au dus la incendierea Casei Sindicatelor, incident in care patruzeci de persoane, in cea mai mare parte prorusi, si-au pierdut viata.

"Ce s-a intamplat in Odesa face parte din planul Federatiei Ruse de a distruge Ucraina", a acuzat duminica prim-ministru interimar ucrainean Arseni Yatseniuk, sosit dimineata in orasul port.

Premierul a anuntat, totodata, demiterea si inlocuirea conducerii politiei locale.

Tensiunile din est, in crestere

In noaptea de sambata spre duminca s-au inregistrat noi tensiuni in Est, mai multe incidente fiind raportate in bazinul minier Donbass, la granita cu Rusia, care include regiunile Donetk si Lugansk.

Incidente au fost raportate sambata seara in Lugansk, Donetsk, Mariupol. Ramasite ale punctelor de control ale rebelilor, distruse in timpul luptelor nocturne, erau vizibile in apropiere Kostiantinivka.

Orasul Kramatorsk se afla in continuare sub controlul rebelilor dupa atacul condus de catre armata asupra unui punct de control din apropiere.

La Slaviansk au putut fi auzite trei explozii puternice, in departare, de catre jurnalistii AFP prezenti in centrul orasului.

Armata ucraineana a taiat duminica drumul principal catre Slaviansk, bastionul insurgentilor pro-rusi in est. Soldatii au instalat un baraj la o distanta de 2 km de oras, taiand legatura cu Donetsk, capitala regionala. Sapte blindate puteau fi vazute duminica dupa-amiaza in zona.

"Orasul este inconjurat in totalitate", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al separatistilor

La Harkov, circa 500 de activisti prorusi au ignorat interdictia de a protesta si s-au adunat in fata unui monument al lui Lenin, sustinand ca nu vor uita si nu vor ierta evenimentele din Odesa. Separatistii au scandat : "Slaviansk, oras eroic".

Noi eforturi internationale pentru solutionarea crizei

Semnaland un nou efort al comunitatii internationale de a obtine o solutionare pasnica a crizei, presedintele OSCE, Didier Burkhalter, va merge in data de 7 mai la Moscova.

La randul sau, ministrul de Externe german, Frank-Walter Steinmeier, a pledat duminica pentru o noua conferinta la Geneva pe tema crizei ucrainene.

Rusia a denuntat duminica "o blocada" asupra informatiilor difuzate in Occident asupra "evenimentelor tragice" din Ucraina.

Zeci de avioane rusesti, aparent bombardiere si avioane de lupta, au putut fi observate in spatiul aerian al Peninsulei Crimeea, teritoriu anexat de Rusia in luna martie. Prezenta aeronavelor rusesti ar putea fi un semn ca Rusia se afla in proces de mutare a fortelor militare importante in peninsula, sustin expertii.

Potrivit presei rusesti, Putin urmeaza sa se deplaseze vineri in Crimeea dupa ce va asista la parada militara de 9 mai de la Moscova, cu ocazia victoriei asupra germaniei naziste.