Un tribunal american a interzis unei societati mixte formate de Lockheed Martin si Boeing sa cumpere motoare rusesti utilizate pe unul dintre lansatoarele lor, deoarece acest lucru ar incalca sanctiunile americane impotriva unor oficiali rusi, scrie AFP.

Aceasta decizie a fost pronuntata miercuri seara, in urma unei plangeri formulate luni de societatea SpaceX impotriva armatei americane a aerului, acuzata ca a acordat in bloc contracte de lansari de sateliti in valoare de mai multe miliarde de dolari exclusiv pentru United Launch Alliance (ULA), fara nicio licitatie.

Acest proces este legat de "impiedicarea unor societati precum SpaceX de a licita pentru obtinerea de lansari de sateliti destinati securitatii nationale", a declarat directorul general al SpaceX, Elon Musk.

SpaceX critica ULA si pentru faptul ca utilizeaza un motor rusesc pentru unul dintre cele doua lansatoare ale sale, Atlas 5, ceea ce ar putea constitui o incalcare a sanctiunilor impuse de Washington impotriva Moscovei pentru rolul jucat in criza ucraineana. Elon Musk afirma ca de acest contract atribuit ULA ar putea beneficia Dmitri Rogozin, vicepremierul rus care conduce industria militara a Rusiei si care figureaza pe lista responsabililor rusi supusi sanctiunilor americane.

Decizia judecatorului Susan Braden interzice ULA sa efectueze plati pentru producatorii rusi de motoare, cu exceptia situatiei in care departamentele de Stat, Trezoreriei si Comertului specifica faptul ca aceste plati nu reprezinta o incalcare directa sau indirecta a sanctiunilor.

Judecatorul nu s-a pronuntat asupra obiectului principal al plangerii, atribuirea neconcurentiala de contracte.

Acest contract, care prevede 36 de lansari de sateliti pentru apararea nationala pana in 2030, a fost acordat ULA in decembrie 2013. Valoarea sa este estimata la 70 de miliarde de dolari.

Elon Musk sustine ca SpaceX ar putea efectua aceste lansari la un cost mult mai mic.

"Suntem ingrijorati in ceea ce priveste acordarea acestor contracte, costurile lor si viitorului acestui program", declara in martie senatorul democrat Dick Durbin, presedintele sub-comisiei pentru contracte bugetare a Senatului, care a precizat ca, in medie, costul celor sase amplasari de sateliti efectuate de SUA anual pentru U.S. Air Force a crescut cu 60% din 2011 pana in 2014.

Doi alti membri ai Congresului si-au exprimat sustinerea pentru SpaceX, printre care influentul senator republican John McCain.