Observatorii OSCE retinuti de vineri de catre separatistii ucraineni in orasul estic Slaviansk sunt "prizonieri de razboi", a declarat duminica Viaceslav Ponomarev, liderul separatist din localitate, citat de AFP. Opt mediatori occidentali ai OSCE au fost prezentati presei prezente in bastionul separatist. Acestia au declarat ca "suntem invitati, nu suntem prizonieri de razboi", precizeaza agentia de presa.

HotNews.roFoto: Hotnews

---------------------

Ora 21:14 Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa a infirmat duminica informatiile potrivit carora secretarul sau general, Lamberto Zannier, urmeaza sa se deplaseze in Ucraina, contrar a ceea ce a anuntat anterior seful diplomatiei ucrainene, Andrii Descita. (AFP)

"Secretarul general al OSCE nu va merge in Ucraina'', a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al OSCE.

Ministrul ucrainean de externe a anuntat anterior pe contul sau de Twitter ca Zannier ''urmeaza sa soseasca la Kiev duminica seara'', pentru a negocia eliberarea observatorilor straini ai OSCE retinuti de separatisti in estul Ucrainei.

Ora 21:08 Germania a denuntat ca fiind revoltatoare "etalarea" observatorilor europeni tinuti in captivitate de rebelii pro-rusi din Ucraina si a declarat ca Moscova are o datoria de a face presiuni asupra aliatilor sai separatisti pentreu a elibera prizonierii. (Reuters)

"Etalarea publica a observatorilor OSCE si a fortelor de securitate ucrainene ca prizonieri este revoltatoare si raneste ostentativ demnitatea victimelor", a declarat ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.

Ora 20:10 Unul dintre observatorii OSCE retinuti vineri de separatisti la Slaviansk a fost "eliberat" duminica, in timp ce negocierile pentru eliberarea colegilor sai continua, a declarat pentru AFP purtatoarea de cuvant a militantilor pro-rusi, Stella Khorosheva.

Barbatul a parasit locul de detentie insotit de doi negociatori OSCE, a constatat un jurnalist AFP.

Este vorba despre observatorul suedez, a precizat purtatoarea de cuvant al separatistilor, adaugand ca "in ceea ce ii priveste pe ceilalti, negocierile continua".

Reuters precizeaza ca Stella Khorosheva a declarat pentru presa ca observatorul suedez a fost eliberat din motive medicale: "Are o forma usoara de diabet astfel incat am decis sa il lasam sa plece".

Intrebata daca acesta este singurul observator pe care intentioneaza sa il elibereze in cursul zilei de duminica, reprezentanta separatistilor a raspuns: "Da".

Ora 17:52 Separatistii au preluat controlul asupra sediului televiziunii regionale din Donetsk, potrivit unui jurnalist Reuters aflat in apropierea cladirii.

Jurnalistul a precizat ca patru barbati cu masti, bastoane si scuturi stau in fata intrarii in cladire controland accesul. In cladire pot fi vazuti mai multi separatisti in haine de camuflaj.

In jur de 15 agenti de politie stateau la o mica distanta de cladire insa nu pareau sa incerce sa ii opreasca pe separatisti. Un locotenent de politie aflat intr-un autoturism a declarat ca ar fi fost inutil sa intervina.

Cladirea televiziunii regionale nu a mai fost pana acum tinta a separatistilor, desi anterior acestia au intrat pentru o scurta perioada de timp intr-un turn de transmisie din regiunea Donetsk si au fortat echipa tehnica sa inlocuiasca transmisiunea cu una emisa de un post rusesc.

La aproape o ora dupa ce cladirea televiziunii regionale a fost ocupata, postul TV continua sa ruleze programul sau obisnuit - o emisiune pentru copii intitulata "Cercul Soarelui".

Ora 15:20 Germania lanseaza un avertizare de calatorie in Ucraina si avertizeaza jurnalistii prezenti in regiune ca risca sa fie luati prizonieri de fortele separatiste. (Reuters)

"Situatia din estul Ucrainei este foarte tensionata in acest moment", arata Ministerul german de Externe, adaugand ca din ce in ce mai multe institutii ale statului sunt ocupate de persoane inarmate.

"Avand in vedere cele mai recente evenimente, trebuie sa presupunem ca reprezentantii mass-media prezinta un risc crescut sa fie retinuti de fortele separatiste", se mai arata in declaratie.

Ora 15:00 Opt observatori occidentali din cadrul OSCE, retinuti de catre insurgenti prorusi de vineri, au fost prezentati duminica presei, la Slaviansk, un bastion separatist in estul Ucrainei, a constatat un jurnalist AFP.

Urmandu-l pe liderul separatist local Viaceslav Ponomarev, cei opt barbati, imbracati in civil si parand sanatosi, au intrat in sala in care erau prezenti aproximativ 60 de jurnalisti.

"Suntem ofiteri ai OSCE cu statut diplomatic", a declarat in numele grupului colonelul german Axel Schneider.

"Prezenta noastra la Slaveansk este, fara indoiala, un instrument politic pentru cei care iau decizii in regiune. Vor sa se foloseasca de asta in cadrul negocierilor", a adaugat el .

"Nu este o surprinzator. Nu pot sa merg acasa in mod liber", a mai aratat colonelul Schneider.

Colonelul Schneider a preluat o parte din formula folosita de primarul auto-proclamat, spunand ca sunt "oaspetii" sai. El a dat asigurari ca sunt "sanatosi", fara a fi insa posibila verificarea veridicitatii acestor afirmatii.

Grupul OSCE este compus din 7 ofiteri cu statut diplomatic (3 germani, un polonez, un ceh, un danez si un suedez) si un traducator.

Nu a fost data nicio informatie cu privire la cei 4 ucraineni care insoteau grupul de mediatori si care au fost, si ei, retinuti.

--------------------

"Acestia sunt prizonieri de razboi", a spus Ponomarev in mai multe randuri pentru presa, anuntand ca unul dintre cei 13 membri ai misiunii, soferul, a fost eliberat. Restul grupului este format din opt europeni si patru militari ucraineni, a precizat liderul separatist.

"In orasul nostru, care se afla in stare de razboi, orice militar care nu are permisiunea noastra este considerat prizonier de razboi", a continuat Ponomarev, adaugand ca membrii misiunii sunt retinuti in sediul primariei si ca nu au permisiunea sa vorbeasca cu jurnalisti.

Potrivit OSCE, persoanele retinute erau in "vizita de observare militara", la invitatia guvernului ucrainean. Acestia au fost membri unei misiuni asemanatoare care a fost intoarsa din drum in Crimeea in luna martie dupa mai multe focuri de avertisment.

Ei vor fi eliberati numai in schimbul eliberarii militantilor prorusi arestati de catre autoritatile ucrainene, a repetat Ponomarev. In opinia rebelilor de la Slaviansk, membrii misiunii nu fac parte din misiunea OSCE mobilizata in Ucraina.

Liderul separatist a respins, totusi, termenul "ostatic". Observatorii "nu sunt ostaticii nostri, ci sunt invitatii nostri", a subliniat primarul autoproclamat al orasului, cu pistolul la centura, escortat de doua garzi de corp.

Membrii misiunii "se poarta bine", a dat asigurari Ponomarev, care a confirmat ca o echipa de negociatori OSCE este asteptata duminica la fata locului, asa cum a anuntat sambata Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, la Viena.

"Nu am nici un contact direct cu Moscova", a adaugat liderul separatist, cand a fost intrebat cu privire la promisiunea Rusiei de a se implica in eliberarea lor.

Totodata, rebelii au "oprit" trei ofiteri ucraineni, care sunt in prezent retinuti la Slaviansk, a precizat Ponomarev. Este vorba despre un locotenent-colonel, un comandant si un capitan, pe care separatistii ii acuza de desfasurarea de activitati de spionaj.

Serviciile de Securitate ucrainene (SBU) au precizat ca acestia sunt acuzati ca "au retinut un cetatean rus suspectat de uciderea unui consilier municipal ucrainean", in orasul de Gorlivka.

"Criminali inarmati au atacat membrii SBU (...) si i-au capturat", au declarat SBU.

"Era un grup de sapte, din care am retinut trei. Ii vom prinde rapid si pe ceilalti patru", a spus Ponomarev

"Nu va exista niciun contact (direct - n.red.) cu Kievul, ci doar prin intermediul OSCE", a mai afirmat liderul insurgentilor prorusi, notand ca autoritatile ucrainene "inteleg numai limbajul fortei".

Comandantul militar al unitatilor de auto-aparare ale insurgentilor, Igor Strelkov, pe care Kievul il descrie drept un ofiter din serviciile de informatii rusesti, a declarat, la randul sau, pentru televiziunea de stat rusa Rossiya 24 ca cei 3 barbati arestati "se aflau intr-o misiune militara de a captura membrii rezistentei populare din orasul Gorlivka".

"Au rezistat si au fost arestati", a explicat Strelkov.

Televiziunea rusa a prezentat poze cu cei trei barbati, fara pantaloni, legati la ochi cu banda adeziva, prezentand catre obiectiv documentele de identitate.

Unul dintre ei a spus sa lucreaza pentru pentru departamentul A sau Alfa care se ocupa de lupta anti-terorista.