Marea Britanie a justificat, sambata, organizarea de exercitii militare "de rutina" in Insulele Falkland/Malvine si a respins acuzatiile lansate in urma cu o zi de Argentina, care a denuntat un "nou act de agresiune", relateaza AFP.

"Declaratia Argentinei potrivit careia Marea Britanie incearca sa ameninte militar Argentina insasi sau regiunea este complet lipsita de fundament, precum si ideea potrivit careia am desfasurat arme nucleare in regiune", a declarat un purtator de cuvant al ministerului britanic de externe.

Buenos Aires, care revendica suveranitatea acestui arhipelag din Atlanticul de Sud, a condamnat vineri manevrele militare britanice programate in perioada 14-27 aprilie si a anuntat convocarea ambasadorului Marii Britanii la Buenos Aires in semn de protest.

"Acestea sunt exercitii de rutina in Insulele Falkland, care au loc, de mai multi ani, de circa doua ori pe an", a raspuns ministerul britanic al afacerilor externe.

"Afirmatiile Argentinei potrivit carora incercam sa militarizam Atlanticul de Sud sunt complet false", a adaugat purtatorul de cuvant al Foreign Office. "Efectivele fortelor britanice au scazut pana la numarul minim necesar pentru apararea insulelor", a mai spus el.

Presedintele argentinian Cristina Kirchner a afirmat pe 3 aprilie ca Londra dispune de o baza nucleara in arhipelag, cu ocazia implinirii a 32 de ani de la Razboiul Malvinelor, un conflict pierdut in fata Marii Britanii pentru posesia acestor insule aflate sub control britanic din 1833.

Disputa privind Insulele Falkland/Malvine a generat in ultimii doi ani o crestere a tensiunilor intre Londra si Buenos Aires.