Distrugatorul american USS Donald Cook urmeaza sa intre in Marea Neagra in decursul zilei de joi, in cadrul actiunilor militare americane de sustinere a aliatilor est-europeni ingrijorati de masarea trupelor ruse la granita cu Ucraina in contextul crizei din regiune, informeaza CNN.

USS Donald CookFoto: US Navy

Deplasarea navei de razboi dotate cu rachete ghidate a fost confirmata pentru CNN de doi oficiali americani care au dorit isi pastreze anonimatul invocand lipsa unui anunt oficial in acest sens. Nava va efectua exercitii si vizite in porturi de la Marea Neagra.

Distrugatorul USS Truxtun, dotat, de asemenea, cu rachete ghidate, a efectuat luna trecuta exercitii planificate in Marea Neagra si a parasit regiunea pe 21 martie.

Membrii NATO Romania, Bulgaria si Turcia au iesire la Marea Neagra, la fel ca Ucraina si Georgia, care nu sunt membri ai Aliantei Nord-Atalntice, dar si Rusia.

Deplasarea navei de razboi americane in zona Marii Negre vine inaintea reuniunii reprezentantilor politici de top ai NATO de pe 15 aprilie cand urmeaza sa se discute si posibil sa se aprobe o serie de recomandari pentru masuri militare suplimentare, inclusiv o scurtare a "timpului de raspuns" al fortelor NATO in cazul unei crize.

Pe masa de discutii se afla si alte optiuni, printre care mai multe exercitii militare cu statele membre, inclusiv cu Statele Unite, si trimiterea unor consilieri militari Ucrainei.

Amintim ca imediat dupa preluarea controlului asupra Crimeei de catre Rusia, distrugatorul lansator de rachete USS Truxtun s-a deplasat in Marea Neagra, unde a efectuat exercitii militare cu fortele navale romane si bulgare. USS Truxtun a parasit insa Marea Neagra pe 21 martie, pentru a-si continua activitatile prevazute in cadrul grupului de nave militare care insoteste portavionul George H.W. Bush, aflat in prezent in Orientul Mijlociu.

Oficialii americani au anuntat saptamana trecuta ca o noua nava de razboi a marinei americane va inlocui USS Truxtun in Marea Neagra. Marina americana nu a dorit sa precizeze ce nava va trimite in zona, insa doua distrugatoare - USS Donald Cook si USS Ramage - se aflau in vecinatate, luand parte la un exercitiu in estul Marii Mediterane cu fortele navale grecesti si israeliene.

"Incercam sa realizam intentia exprimata (de oficiali ai SUA si NATO) de a desfasura o prezenta maritima sustinuta in estul Mediteranei si in Marea Neagra, dar nu avem nimic de anuntat la acest moment", a declarat comandantul Gregory Hicks de la Comandamentul fortelor americane in Europa.

El a spus ca marina americana opereaza in mod regulat nave in Marea Neagra pentru a demonstra angajamentul SUA de a lucra indeaproape cu aliatii din regiune.