Jose Manuel Barroso, actualul presedinte al Comisiei Europene, a decis sa candideze pentru a treia oara dupa ce a pierdut postul de secretar general al NATO, scrie Euractiv.com, citand surse politice. Reamintim ca la sefia NATO a fost ales Jens Stoltenberg, fost prim-ministru norvegian, care ii succede lui Anders Fogh Rasmussen.

Jose Manuel BarrosoFoto: Comisia Europeana

Barroso a investit mult efort pentru candidatura la varful NATO, cu mai multi oameni din cabinetul lui lucrand pentru aceasta. Pe de alta parte, Barroso nu a infirmat posibilitatea unei a treia candidaturi in fruntea CE (ca a doua optiune).

De altfel, numarul doi in Comisie, Viviane Reding, a pledat in mod deschis pentru o a treia candidatura (fara precedent).

Nu exista o prevedere in Tratatele UE care sa interzica unui presedinte de Comisie sa candideze pentru al treilea mandat consecutiv, dar nu exista un precedent.

Intrebata cu privire la propriile ambitii politice, Reding, politician din Luxembourg din familia politica de centru-dreapta la care Barroso este de asemenea afiliat, a spus ca ar face parte cu bucurie dintr-o a treia echipa a CE prezidata de Barroso.

"Dorinta mea ar fi ca Jose Manuel sa otina un al treilea mandat, pentru ca sunt sigura ca avem nevoie de continuitate si stabilitate pentru a face Europa mai puternica si mai rezistenta la crizele viitoare" - a spus Viviane Reding. "De asemenea, daca ar fi nevoie de vicepresedinte, as putea sa iau in considerare aceasta functie", a adaugat Reding.

Principala problema ar fi chiar din interiorul familiei politice sustinatoare, dat fiind ca deja grupurile politice si-au selectat candidatii pentru viitoarele alegeri. Candidatul din partea familiei Partidului Popularilor Europeni este Jean-Claude Juncker, fost prim-ministru al Luxemburgului si fost sef al Eurogrup, iar din partea familiei social-democrate contracandidat este Martin Schulz, actualul presedinte al Parlamentului European.

Tratatul de la Lisabona stipuleaza ca Parlamentul European voteaza presedintele Comisiei Europene pe baza propunerii Consiliului European, luand in considerare alegerile europene (art. 17, paragraf 7).

Barroso a decis sa candideze pentru a treia oara dupa suprinzatoarea decizie ca Jens Stoltenberg, fost prim-ministru norvegian, sa ii succeada lui Anders Fogh Rasmussen ca secretar general al NATO.

Articol intergal pe euractiv.com: Barroso to run for third term