Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a acuzat Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii de duplicitate aratand ca Occidentul este lipsit de consecventa, fapt vizibil in faptul ca nu recunoaste referendumul din Crimeea ca legitim dar recunoaste "lovitura de stat" de la Kiev, transmite Russia Today.

Serghei LavrovFoto: AGERPRES

"Chiar daca lasi deoparte problema legitimitatii in ceea ce priveste Maidanul si Crimeea - desi sunt convins ca lovitura de stat de la Kiev incalca legitimitatea, in timp ce referendumul din Crimeea a reprezentat vointa populara, si este imposibil sa contesti un numar atat de mare de voturi in favoarea unirii cu Rusia. Din punct de vedere diplomatic, nu este logic sa recunosti ca legitim ce s-a intamplat in Maidan, iar, in acelasi timp, sa sustii ca ce s-a intamplat in Crimeea este ilegitim", a declarat Lavrov duminica intr-un interviu acordat postului rus de televiziune Channel One TV.

"Daca sunt dispusi sa accepte primul eveniment ca fiind legitim, atunci cu siguranta sunt obligati sa il recunoasca si pe al doilea", a adaugat seful diplomatiei ruse.

Totodata, Lavrov a mai aratat ca sanctiunile impuse de Occident Rusiei nu pot rezolva criza ucraineano-rusa ci par, mai degraba, o incercare de a-si exprima propriile resentimente intr-o maniera decenta.

"Vorbind de sanctiuni - acestea sunt o cale fara viitor. Exista sentimentul ca partenerii nostri vestici au creat de mao multa vreme conditiile pentru a “rupe” Ucraina de Rusia. Cand au inteles ca au gresit si au facut o greseala, recurgand la actiuni care au subminat intelegerile incheiate dupa colapsul Uniunii Sovietice, nu au putut sa o recunoasca. Prost intelesul sentiment de mandrie i-a impiedicat sa faca asta. Iar toate sanctiunile pe care le vedem acum sea aseamana cu o incercare de a exprima prpriile resentimente intr-o maniera decenta", a mai afirmat Lavrov.

Afirmatiile lui Lavrov au fost facute inaintea intalnirii, la Paris, cu secretarul de stat american John Kerry pentru discutarea unor posibile solutii la criza din Ucraina.