Rusia a anuntat vineri ca a adoptat masuri de retorsiune fata de "anumite tari occidentale", intr-un mesaj care pare sa vizeze statele Uniunii Europene, dar nu blocul comunitar in ansamblul sau, scrie AFP.

UE, urmand exemplul Statelor Unite, a extins in urma cu o saptamana la 33 de personalitati apropiate lui Vladimir Putin lista sanctiunilor care vizeaza interdictia vizelor si inghetarea averilor.

Intr-un comunicat care o preia o intrebare a mass media (nenominalizata), legata de reactia rusa la sanctiunile decise de "Statele Unite, UE si alte state, printre care si Canada", purtatorul de cuvant al ministerului rus al Afacerilor Externe, Alexandr Lukashevici, a raspuns fara sa citeze UE in ansamblul sau.

Rusia anuntase anterior ca va aplica "sanctiuni reciproce impotriva functionarilor si parlamentarilor din SUA si Canada, iar lista ramane deschisa", a precizat acesta.

"Mai multe tari occidentale, urmand exemplul SUA, au extins lista de sanctiuni, incluzand noi cetateni rusi. Astfel de acte nu pot ramane fara reactie. Partea rusa a luat masuri de retorsiune, care sunt in principal simetrice", a adaugat purtatorul de cuvant.

Rusia nu a raspuns pana in prezent explicit la sanctiunile europene, spre deosebire de cazul Statelor Unite si Canadei, unde a publicat liste de nume.

O sursa diplomatica ruseasca a precizat agentiei publice Ria Novosti ca persoanele vizate de aceste noi sanctiuni nu vor fi avertizate.

"Cei care figureaza vor afla ca sunt pe lista neagra cand se vor prezenta a frontiera ruseasca", a precizat aceasta sursa.