Operatiunile lansate in Oceanul Indian pentru cautarea avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines vor dura "cateva saptamani", a declarat marti responsabilul australian cu aceste operatiuni, relateaza AFP, citat de Mediafax. Zona de cautare este de 600.000 km2, in jurul unui punct situat la aproximativ 3.000 km sud-vest de orasul Perth, pe coasta de vest a Australiei.

Intre cele 239 de persoane aflate la bordul zborului MH370, al companiei Malaysia Airlines, care efectua cursa Kuala Lumpur-Beijing, se aflau 153 de cetateni chinezi si sase cetateni australieni. Avionul a disparut la 8 martie de pe ecranele radarelor civile la o ora de la decolarea din Kuala Lumpur si este de negasit de atunci.

Potrivit Maleziei, sistemele de comunicatie au fost deliberat intrerupte in timpul zborului si avionul si-a schimbat traiectoria, continuand sa zboare sapte ore. Ultima pozitie cunoscuta a Boeingului, potrivit un semnal prin satelit, sugereaza traiectorii fie spre sud, din Indonezia pana in sudul Oceanului Indian, fie spre nord, din nordul Thailandei pana in Kazahstan. Australia efectueaza cautari de suprafata in Oceanul Indian cu sprijinul unor avioane americane si neozeelandeze.