Irlandezii din toata lumea il sarbatoresc luni pe Sfantul Patrick, patronul spiritual al Irlandei si Islandei. Saint Patrick este cel mai iubit si cel mai cunoscut sfant al Irlandei. Este cel care a convertit-o la crestinism in secolul al V-lea, iar in icoane apare tinand un trifoi in mana, simbol al Sfintei Treimi.

logo special de Sf. PatrickFoto: Google

Dupa marea foamete din secolul al XIX-lea, un val de migranti a parasit Irlanda, iar parada de Sfantul Patrick a devenit modalitatea acestora de a-si manifesta identitatea.

Google si-a schimbat logo-ul paginii de start carea aminteste acum de Ziua Sfantului Patrick cand comunitatile de irlandezi organizeaza parade si petreceri la care se imbraca preponderent in culoarea verde.

Cel mai important festival in cinstea acestei zile este considerat cel de la la Dublin, din tinutul Leinster.

La Bucuresti, mai multe care alegorice in culorile nationale ale Romaniei si Irlandei au defilat, samabata pe strazile capitalei insotite de peste 150 de dansatori si muzicieni. Parada s-a incheiat cu un spectacol de dans traditional irlandez in Piata "George Enescu". Participantii au incheiat parada cu o petrecere intr-un pub irlandez.