Presedintele american, Barack Obama, a evocat eventuale sanctiuni suplimentare pentru Rusia si l-a avertizat pe omologul sau Vladimir Putin, ca Statele Unite si aliatii lor nu vor recunoaste "niciodata" referendumul desfasurat duminica in Crimeea.

In timpul unei convorbiri telefonice Putin, "presedintele Obama a subliniat ca referendumul din Crimeea, care a incalcat Constitutia ucraineana si a urmat constrangerii interventiei militare ruse, nu va fi recunoscut niciodata de catre Statele Unite si comunitatea internationala", a anuntat Casa Alba intr-un comunicat.

Obama a adaugat ca "actiunile Rusiei incalca suveranitatea Ucrainei si integritatea teritoriala" a acestei tari si ca, "in coordonare cu partenerii europeni, suntem pregatiti sa impunem sanctiuni suplimentare Rusiei".

In schimb, Putin a insistat asupra faptului ca referendumul din Crimeea este "pe deplin conform" dreptului international, a anuntat Kremlinul. Locuitorii din Crimeea au votat duminica in favoarea alipirii peninsulei ucrainene la Rusia, intr-un scrutin care a relevat atat o ruptura profunda intre rusi si occidentali, cat si tendinte separatiste in estul Ucrainei.

"95,5% au votat pentru alipirea Crimeei la Rusia", a anuntat presedintele Comisiei electorale locale, dupa numararea a peste jumatate din buletine. Rata participarii la referendum a fost de 81%.