Premierul canadian Stephen Harper a apreciat marti ca ocuparea Crimeei de catre Rusia constituie o situatie ce nu s-a mai vazut de la sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial.

"Invadarea si ocuparea unei tari vecine de catre o mare putere care se bazeaza pe asa-zise drepturi extrateritoriale (....) constituie o situatie ce nu s-a mai vazut de la al Doilea Razboi Mondial", a spus Harper in fata Camerei Comunelor, potrivit Mediafax.

El a anuntat ca va suspenda "toate activitatile bilaterale prevazute intre fortele armate canadiene si cele ale Federatiei Ruse".

Ministrul canadian de Externe, John Baird, a afirmat la randul sau ca "nimic nu justifica o invazie militara de acest gen".

Luni, intr-un interviu pentru postul public de televiziune CBC, seful diplomatiei canadiene a comparat prezenta trupelor ruse in Crimeea cu anexarea Regiunii Sudete cehoslovace de catre nazisti.

"Regiunea Sudeta avea o majoritate germana. Cu toate acestea, germanii nu au avut dreptul sa faca ceea ce au facut la sfarsitul anilor '30", a apreciat Baird.

Drapelul Ucrainei a fost coborat in berna, marti, in fata Parlamentului de la Ottawa.