Decizia Curtii Constitutionale a Republicii Moldova de a recunoaste limba romana drept limba oficiala a tarii este "un pas spre despartire de Transnistria", scrie seful Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri Externe din camera inferioara a Parlamentului rus, Aleksei Puskov, pe contul sau de Twitter, informeaza Unimedia.

"Republica Moldova a recunoscut limba romana drept limba de stat contrar propriei Constitutii. Acesta este inca un pas spre despartire de Transnistria", a scris Alexei Puskov.

Curtea Constitutionala din Republica Moldova a decis joi ca limba romana si cea moldoveneasca sunt identice. Astfel, limba romana este limba de stat a R. Moldova, deoarece acesta este termenul precizat in Declaratia de Independenta a tarii. Decizia Curtii are insa un impact mult mai larg, pentru ca statueaza faptul ca Declaratia de independenta din 1991 "constituie fundamentul juridic si politic al Constitutiei" si, mai mult, "in cazul existentei unor divergente intre textul Declaratiei de Independenta si textul Constitutiei, textul constitutional primar al Declaratiei de Independenta prevaleaza".

Declaratia oficialului rus vine dupa ce la scurt timp dupa ce Evgheni Sevciuk, liderul autoproclamatei republici transnistrene, a propus parlamentui local o initiativa legislativa care prevede ca in Transnistria sa fie aplicata legislatia Federatiei Rus, transmite Publika.md. Pentru ca initiativa lui Sevciuk sa intre in vigoare, parlamentarii Sovietului Suprem de la Tiraspol trebuie sa modifice constitutia. Intre timp, fortele armate din Transnistria sint in alerta maxima.

Evgheni Sevciuk spune ca a facut aceasta propunere pentru ca locuitorii de pe malul stang al Nistrului doresc sa se integreze in spatiul rusesc. Imediat dupa Summitul de la Vilnius, unde Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE, serviciile de securitate transnistrene (KGB-ul, Militia, Armata si Serviciul Vamal) din stanga Nistrului au fost trecute in stare de alerta maxima.