Secretarul de stat american John Kerry a declarat, miercuri, cu ocazia unei vizite in Republica Moldova, ca ucrainenii ar trebui "sa aiba posibilitatea de a-si alege viitorul", dupa ce autoritatile de la Kiev au suspendat semnarea unui acord de asociere intre Ucraina si Uniunea Europeana, transmite AFP.

Totodata, Kerry a felicitat Republica Moldova pentru semnarea unui acord de asociere si liber schimb cu UE. "Statele Unite sunt profund convinse ca integrarea europeana este cea mai buna cale pentru Republica Moldova, atat pentru securitatea sa si pentru prosperitatea sa", a declarat seful diplomatiei americane.

"Poporului ucrainean ii spunem acelasi lucru: meritati si voi (sa aveti - n.red.) posibilitatea de a va alege viitorul", a declarat John Kerry.

Referindu-se la Rusia, secretarul de stat american a criticat presiunile externe asupra procesului de luare a deciziilor din unele tari.

"Suntem convinsi de faptul ca fiecare tara trebuie sa aiba posibilitatea de a alege cui vrea sa se alature, unde vrea sa isi desfasoare activitatile sale economice si in ce fel vrea sa isi conduca afacerile, fara amestec din afara, si cu siguranta fara presiuni externe care au un impact profund asupra oamenilor", a declarat secretarul de stat american .