VIDEO Marile puteri si Teheranul au ajuns la un acord asupra programului nuclear iranian care recunoaste dreptul de imbogatire a uraniului pana la 5%

de I.C.     HotNews.ro
Duminică, 24 noiembrie 2013, 10:25 Actualitate | Internaţional


Javad Zarif, Catherine Ashton, John Kerry, Laurent Fabiu (de la stanga la dreapta)
Foto: Agerpres/AP
Marile puteri si Iranul au ajuns la un acord asupra programului nuclear al Teheranului in noaptea de sambata spre duminica, la Geneva, dupa patru zile de negocieri "dificile", aducand o speranta de iesire dintr-o criza care dureaza de zece ani, informeaza Mediafax citand AFP. Acordul a fost anuntat dupa mai multe ore de blocaj asupra "dreptului" la imbogatirea uraniului al Iranului.

UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat, duminica, acordul incheiat la Geneva intre marile puteri si Iran drept "o greseala nucleara", informeaza Reuters.

"Ceea ce s-a obtinut aseara la Geneva nu este un acord istoric, este o greseala istorica", a afirmat Netanyahu intr-o declaratie publica de presa."Astazi, lumea  a devenit un loc mult mai periculos pentru ca cel mai periculos regim din lume a facut un important pas inainte catre obtinerea celei mai periculoase arme din lume", sustine seful cabinetului israelian.

"Am ajuns la un acord", a scris intr-un mesaj postat pe Twitter Michael Mann, purtatorul de cuvant al Inaltului Reprezentant UE pentru Politica Externa Catherine Ashton, care a condus negocierile, mandatata de ONU si Grupul 5+1. Mann nu a oferit detalii.

Obama saluta acordul asupra programului nuclear al Iranului drept o "prima etapa importanta"

Presedintele Statelor Unite Barack Obama a calificat sambata drept o "prima etapa importanta" acordul interimar incheiat cu Iranul asupra programului sau nuclear, subliniind totodata ca in acest dosar persista "dificultati enorme".

Intr-o interventie solemna, la Casa Alba, Obama a oferit asigurari ca acest acord, obtinut cu greu la Geneva, "bareaza calea cel mai evident" Republicii islamice spre bomba atomica si a indemnat Congresul american sa se abtina de la adoptarea unor noi sanctiuni impotriva Iranului.Rohani saluta acordul de la Geneva ca unul deschizator de "noi orizonturi"

Presedintele iranian Hassan Rohani a salutat acordul incheiat duminica la Geneva intre Iran si marile puteri asupra controversatului program nuclear al Teheranului, afirmand ca acesta "deschide noi orizonturi".

Negciatorii, prezenti la Geneva, au salutat la randul lor un "succes" pentru Iran, dupa cinci zile de negocieri dure cu reprezentantii tarilor din cadrul Grupului 5+1 (China, Franta, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite si Germania).

"Votul poporului pentru moderatie si angajament constructiv, dar si eforturile neobosite ale echipelor de negociere vor deschide noi orizonturi", a declarat, intr-un mesaj postat pe Twitter, presedintele moderat, care a lansat o politica de deschidere catre Occident dupa ce a fost ales in aceasta functie in iunie.

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, care a condus negocierile alaturi de sefa diplomatiei UE Catherine Ashton, mandatata de tarile din cadrul Grupului 5+1, a declarat intr-un mesaj postat pe Facebook ca negocierile s-au "incheiat cu succes".

"Imbogatirea uraniului a fost recunoscuta, sanctiunile sunt pe o pista descendenta", a adaugat el, fara sa ofere alte precizari asupra prevederilor acordului.

Seful negociatorilor iranieni Abbas Araghchi a declarat, de asemenea, intr-un mesaj postat pe Twitter, ca programul iranian de imbogatire a uraniului a fost "recunoscut" in cursul negocierilor cu marile puteri, fara sa precizeze daca dreptul la imbogatirea uraniului, revendicat de catre Teheran, este mentionat in acord.

Diplomatii marilor puteri au negociat incepand de miercuri, la Geneva, cu Iranul, in cautarea unui acord interimar pentru o perioada de sase luni, care sa aduca garantii asupra caracterului pasnic al programului nuclear iranian, in schimbul unei relaxari "limitate" a sanctiunilor care afecteaza economia iraniana.

Activitatile de imbogatire a uraniului se afla in centrul unor ingrijorari ale occidentalilor si israelienilor, care se tem ca uraniu imbogatit la nivelul de 20% ar putea sa fie folosit de catre Iran pentru a obtine uraniu imbogatit la nivelul de 90% in scopuri militare, in pofida dezmintirilor Teheranului. Regimul iranian afirma ca acest uraniu este destinat reactorului sau de cercetare si unor scopuri medicale.

Kerry: Acordul cu Iranul va face lumea, Israelul si partnerii SUA "mai sigure"

Acordul incheiat la Geneva asupra programului nuclear iranian va face "lumea mai sigura, Israelul si partenerii (Statelor Unite) in regiune mai siguri", a declarat secretarul de Stat John Kerry, intr-o conferinta de presa.

"Acest acord complet va face lumea mai sigura (...) si Israelul mai sigur, partenerii nostri in regiune mai siguri", a spus el.

"Prima etapa nu spune ca Iranul are dreptul la imbogatirea (uraniului), indiferent ce spun anumite comentarii de interpretare", a subliniat Kerry.Ashton: Acordul de la Geneva este un acord asupra unui plan de actiune

Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa Catherine Ashton, inconjurata de toti ministrii angajati in negocierea asupra programului nuclear iranian, a citit la sediul ONU de la Geneva o declaratie comuna anuntand "un acord asupra unui plan de actiune".

"Am ajuns la un acord asupra unui plan de actiune", a spus Lady Ashton, alaturi de care se afla ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif. Ministrii tarilor din cadrul grupului 5+1 (China, Franta, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite si Germania) s-au felicitat intre ei si l-au felicitat pe Zarif, dar acesta a evitat sa dea mana cu Lady Ashton, din motive religioase.

Ea l-a imbratisat, in schimb, pe secretarul de Stat John Kerry.

Referindu-se la continutul acordului, pe care nu a vrut sa il expliciteze, sefa diplomatiei europene a apreciat ca "este intotdeauna rau sa iei un punct si sa incerci sa il pozitionezi intr-un anumit fel". "Noi am incercat sa raspundem preocuparilor comunitatii internationale si (am incercat) sa o facem intr-un mod respectuos fata de Guvernul si poporul iranian", a declarat ea pentru AFP.

Westerwelle: Acordul cu Iranul marcheaza "un punct de cotitura"

Ministrul german de Externe Guido Westerwelle a declarat ca acordul semnat cu Iranul privind programul nuclear al Teheranului este un "punct de cotitura" si ca tarile occidentale s-au "apropiat bine" de "obiectivul (lor) de a impiedica o inarmare nucleara a Iranului"

"Am atins pentru prima data o unitate politica asupra primilor pasi substantiali", si-a exprimat satisfactia Westerwelle, care a indemnat la "utilizarea lunilor urmatoare pentru construirea unei increderi reciproce" si si-a exprimat dorinta "unei continuari rapide a negocierilor in vederea unui acord final".

Prevederile acordului nuclear preliminar cu Iran (sursa: Reuters):

Iranul s-a angajat sa opreasca activitatile de imbogatire a uraniului la peste 5% si sa dezasambleze instalatiile tehnice necesare pentru a imbogati uraniu la peste 5%:
 • S-a angajat sa isi neutralizeze stocurilor uraniu imbogatit la 20%, sa dilueze sub nivelul de 5% sau sa converteasca intreg stocul intr-o forma care sa nu permita o imbogatire aditionala. Aceste proceduri trebuie desfasurate inainte de sfarsitul fazei initiale.
Iranul s-a angajat sa opreasca activitatile menite sa dezvolte capacitatile sale de imbogatire a uraniului:
 • Sa nu instaleze centrifuge suplimentare de orice tip.
 • Sa nu instaleze sau sa foloseasca orice centrifuge de ultima generatie pentru a imbogati uraniu.
 • Sa mentina in stadiu inoperabil aproximativ jumatate din centrifugele instalate de la Natanz si trei sferturi din centrifugele instalate la Fordow, astfel incat acestea sa nu poata fi utilizate pentru a imbogati uraniu.
 • Sa limiteze productia de centrifuge la cele necesare pentru a inlocui utilajele deteriorate, astfel incat Iranul sa nu se poata folosi cele sase luni prevazute de acordul preliminar pentru a stoca centrifuge.
 • Sa nu construiasca unitati suplimentare de imbogatire a uraniului.
Iranul s-a angajat sa opreasca actiunile menita sa creasca stocurile de uraniu slab imbogatit la 3,5%, astfel incat la sfarsitul celor sase luni sa nu fie mai mare decat acum, si ca orice noua cantitate de uraniu imbogatit la 3,5% o sa fie convertit in oxid.

Iranul s-a angajat sa nu continue activitatile sale la Arak :
 • Sa nu comande reactorul Arak.
 • Sa nu alimenteze reactorul Arak.
 • Sa opreasca productia de combustibil pentru reactorul Arak.
 • Sa nu mai testeze combustibili pentru reactorul Arak.
 • Sa nu mai instaleze orice alte componente de reactoare la Arak.
 • Sa nu transfere combustibil si apa grea in zona reactorului.
 • Sa nu construiasca o unitate cu capacitati de reprocesa. Fara posibilitatea de reprocesare, Iranul nu poate separa plutoniul din combustibilul uzat.
Iranul s-a angajat sa :
 • Asigure inspectorilor Agentiei Internationale de Energie Atomica (AIEA) accesul zilnic la Natanz si Fordow. Acest lucru va permite inspectorilor sa urmaresca inregistrarile facute de camere de supraveghere pentru a asigura o cat mai buna monitorizare. Accesul va asigura, totodata, o mai mare transparenta a activitatilor de imbogatire a uraniului desfasurate al cele doua complexe industriale iraniene si diminua timpul necesar detectarii in care nerespectarii acordului.
 • Sa permita accesul inspectorilor AIEA la unitatile de asamblare a centrifugelor.
 • Sa permita accesul inspectorilor AIEA la unitatile de productie a componentelor pentru centrifuge si la depozitele pentru acestea.
 • Sa permita accesul inspectorilor AIEA la minele de uraniu sila buncarele de stocare.
 • Sa furnizeze informatii privind reactorul Arak, in conditiile in care datele despre reactor nu au fost disponibile pana acum marilor puteri.
 • Sa permita accesul frevcvent al inspectorilor AIE la reactorul Arak.

In schimbul acestor pasi, Grupul 5+1 se angajeaza sa ofere ajutor limitat, temporar, tintit, si reversibil, mentinand, in acelasi timp, cea mai mare parte a sanctiunilor, inclusiv cele ce vizeaza petrolul, finantele si cele bancare. In cazul in care Iranul nu isi va indeplini angajamentele, asistenta va fi oprita. Angajamentele marilor puteri:

 • Sa nu impuna, timp de 6 luni, noi sanctiuni privind activitatile nucleare, in cazul in care Iranul isi respecta angajamentele asumate prin prezentul acord, in masura permisa in cadrul sistemelor lor politice.
 • Sa suspende unele sanctiuni ce vizeaza aurul si alte metale pretioase, sectorul auto al Iranului si exporturile petrochimice ale Iranului, ceea ce ar putea aduce Iranului venituri de aproximativ 1,5 miliarde dolari.
 • Sa licentieze desfasurarea, pe teritoriul Iranului, a unor inspectii si reparatii privind siguranta pentru unele companii aeriene iraniene.
 • Sa permita ca achizitiile de petrol iranian sa ramana la nivelul lor prezent - unul redus semnificativ, la 60% fata de nivelul din urma cu doi ani.
 • Sa permita ca o suma de 400 milioane dolari, reprezentand asistenta guvernamentala de scolarizare, sa fie transferat din fonduri iraniene blocate direct la institutii de invatamant recunoscute din tari terte pentru a acoperi costurile de scolarizare ale studentilor iranieni.
 • Sa faciliteze operatiunilor umanitare care sunt deja permise de legislatia Statelor Unite. Operatiunile cu rol umanitare au fost exceptate in mod explicit de sanctiuni de catre Congres, astfel acest canal nu va furniza Iranului acces la o noua sursa de fonduri. Operatiunile umanitare sunt cele legate de achizitionareade catre Iran a produselor alimentare, a celor agricole, a medicamentelor, dispozitivelor medicale. Totodata, vor fi facilitate tranzactiile pentru cheltuieli medicale in strainatate.

In timpul fazei initiale de sase luni, Grupul 5+1 va negocia o solutie cuprinzatoare. Pana in prezent au fost conturati parametrii generali ai acordului final care prevede masuri concrete pentru a conferi comunitatii internationale increderea ca activitatile nucleare ale Iranului sunt exclusiv pasnice.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2595 vizualizari

 • -7 (19 voturi)    
  hehe (Duminică, 24 noiembrie 2013, 11:07)

  Mazeta [utilizator]

  De unde se vede că puterea petrolului este mai mare puterea uraniului.
 • 0 (22 voturi)    
  Netanyahu (Duminică, 24 noiembrie 2013, 12:07)

  HP [utilizator]

  Ce tot se baga ariciul ala in seama ? Ce arma nucleara au iranienii ? Ce arme ar putea avea ? Niciuna.

  Vrajeala tipica ///, la fel ca aia cu armele de distrugere in masa ale lui Saddam.

  In plus, pana una-alta, Israelul nu au semnat pactul de neinarmare, desi au vreo 200 de focoase.

  A se scuti.
  - editat de HotNews.ro
 • -6 (18 voturi)    
  Chamberlain (Duminică, 24 noiembrie 2013, 13:14)

  istoriograf [utilizator]

  Chamberlain este mandru ca Obama, Ashton, Kerry & restul gastii ii sunt demni urmasi. Europa a uitat complet evenimentele pre-WW II. Cred ca destul de repede ne vom reaminti de spirala istoriei care se repeta , doar protagonistii se schimba. Dar Chamberlain a ajuns la cosul de gunoi al istoriei si tot acolo vor ajunge in cativa ani si cei citati mai sus. Doar ca pretul platit pentru prostie, naivitate, orbire si ticalosie va fi mare si-l va plati toata lumea.
  • +2 (6 voturi)    
   NO WAY! (Duminică, 24 noiembrie 2013, 15:23)

   GRANDFATHER [anonim] i-a raspuns lui istoriograf

   (Neville) Chamberlain este mort din 1940, asa ca nu poate fi "mandru ca Obama"! Viceversa este posibil, dar premisele si backgroundul politic(si militar) sunt diferite, la fel ca si finalitatile acestui acord!
   Retroactiv, Neville Chamberlain face parte din categoria istorica a "vinovatilor", dar nominalizarea sa la aceasta categorie s-a facut post-mortem si post-festum, adica atunci cand "dupa razboi multi viteji s-arata!"
   Revenid in zilele noastre, sunt inclinat sa spun ca acordul nu este o garantie absoluta, fie si pentru faptul ca Iranul are si va avea tehnologia nucleara! Subiectiv sunt tentat sa cred ca acordul nu isi propune sa "franeze" programul nuclear iranian, ci isi propune - aparent paradoxal - sa franeze tendintele razboinice ale Israielului!
   "Acest acord complet va face lumea mai sigura (...) si Israelul mai sigur, partenerii nostri in regiune mai siguri", a spus Kerry si daca cuvintele acestea "spun" multe, ceea ce se poate "citi" printre randuri este la fel de semnificativ si important!
   Si daca mergem pe formula repetarii istoriei, sunt tentat sa citez o zicere, usor cinica, a unui personaj usor cinic: "Istoria se repeta pe insasi, mai intai ca o tragedie si mai apoi ca pe o farsa!" - Karl Marx.
  • +2 (4 voturi)    
   o paralela nepotrivita... (Duminică, 24 noiembrie 2013, 16:52)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui istoriograf

   In Regatul unit, in plin razboi, parerea dominanta a fost ca fara acordul de la München războiul ar fi fost pierdut și Imperiul ar fi fost distrus în 1938.
   In toamna lui 1940, Chamberlain era pe moarte cand Regele și Regina au venit de la Windsor să-l viziteze.
   A murit de cancer la 9 noiembrie 1940 si inmormântarea a avut loc la Catedrala Westminster.
   In discursul sau, Churchill l-a elogiat:
   "Neville Chamberlain acted with perfect sincerity according to his lights and strove to the utmost of his capacity and authority, which were powerful, to save the world from the awful, devastating struggle in which we are now engaged. This alone will stand him in good stead as far as what is called the verdict of history is concerned"

   Curat "cos al istoriei", Coane Istoriograf!
   Cred ca mai degraba vandurati fantasma razboiului si vreti cu orice pret sa legitimati- fie si pe forumuri- pozitia Israelului.
 • +2 (4 voturi)    
  Re istoriograf (Duminică, 24 noiembrie 2013, 16:18)

  KostasP [utilizator]

  De "Declaraţia Balfour" ai auzit? Asta a fost motivul inceperii celui de al 2-lea razboi mondial si inceperea prigonirii evreilor de catre germani. Inainte de primul razboi mondial evreii din Germania traiau fara nici un fel de probleme printre germani. Daca esti istoriograf sunt sigur ca stii aceste lucruri. Faptul ca nu spui nimic despre ele imi spune mie ceva despre tine.
 • +2 (2 voturi)    
  "Nebun nu e cine mananca zece paini (Duminică, 24 noiembrie 2013, 17:21)

  Maniu [utilizator]

  ci nebun e cine i le da"


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by