Parlamentul cipriot a votat joi seara o lege discutata de mai multe luni care impune o scadere a chiriilor mergand pana la 20%, pentru a atenua efectele masurilor de austeritate pe care insula, aflata in pragul falimentului, a fost nevoita sa le promoveze, scrie AFP.

Pentru persoanele fizice, chiriile de pana la 300 de euro vor fi reduse cu 15%, in timp ce chiriile peste aceasta valoare vor scadea cu 20%, cu un plafon al sumei maxime ce poate fi redusa de 120 euro.

Pentru contractele comerciale, reducerea va fi de 15% pentru chirii sub 600 de euro si de 20% pentru chirii peste aceasta suma, cu un plafon de 250 de euro reducere pentru chiriile pana in 2.000 de euro si de 400 de euro peste aceasta suma.

Aceasta lege intra in vigoare la 1 noiembrie, pentru un an, si vizeaza toate contractele semnate inainte de 1 octombrie 2012 - cu conditia ca beneficiarii sa nu fi beneficiat deja de o reducere echivalenta in ultimele 12 luni.

Foarte asteptata de micii comercianti, legea starneste insa ingrijorari in randul Organizatiei cipriote a proprietarilor de bunuri imobiliare si de terenuri (KSIA) si filiala locala a Federatiei internationale a sectorului imobiliar (FIABCI).

Legea a fost adoptata cu 31 de voturi pentru - Akel (comunistii), Edek (socialistii) si Diko (centru - dreapta). 20 de parlamentari ai Disy, partidul de dreapta la putere, si alti doi deputati s-au abtinut, inregistrandu-se un singur vot impotriva.

Pentru a sustine si proprietarii, Parlamentul a votat in unanimitate o lege care prelungeste cu o luna o reducere cu 10% asupra noii taxe asupra bunurilor imobiliare.

Aflata in pragul falimentului din cauza expunerii bancilor sale la criza greaca, Ciprul a fost nevoit sa adopte o serie de masuri drastice de austeritate - lichidarea celei de-a doua banci a tarii, reduceri de salarii si concedieri de functionari - pentru a obtine un credit international, in primavara.