Vaticanul retrage o serie de medalii dedicate inceputurilor papalitatii lui Francisc dupa ce s-a constatat ca pe ele fusese inscriptionat gresit numele Mantuitorului Iisus, scrie The Telegraph.

Sfantul Scaun s-a vazut nevoit sa retraga peste 6.000 de medalii papale din aur, argint si bronz, inscriptionate cu "Lesus".

Medaliile au fost scoase la vanzare marti si nu a durat prea mult pana ca cineva sa observe ca litera "J" din cuvantul "Jesus" a fost inlocuita cu un "L". Ele au fost dedicate inceputului papalitatii noului Suveran Pontif, Papa Francisc I, primul Papa iezuit din istorie, ales pe 13 martie 2013.

Pe medalii apare o imagine a Papei Francisc si o fraza in latina despre care acesta a afirmat ca l-a influentat ca adolescent, in anii 1950, si l-a inspirat sa devina preot: "VIDIT ERGO JESUS PUBLICANUM ET QUIA MISERANDO ATQUE ELIGENDO VIDIT, AIT ILLI SEQUERE ME"

Potrivit site-ului Episcopiei Romano-Catolice Iasi, motoul Papei Francisc este luat din Omiliile sfantului Beda Venerabilul, care, comentand episodul evanghelic al chemarii sfantului Matei, scrie: "Isus a vazut un vames si de vreme ce l-a privit cu sentiment de iubire si l-a ales, i-a spus: Urmeaza-ma".

Medaliile - 200 de aur, 3.000 de argint si 3.000 de bronz - au fost retrase la putin timp dupa scoaterea la vanzare, insa nu inainte ca 4 dintre ele sa fie vandute.

Expertii estimeaza ca valoarea celor 4 medalii va inregistra o crestere semnificativa, din cauza raritatii lor.

Cand vestea erorii a ajuns pe Twitter, un utilizator a postat: "Eu dau vina pe Lesuiti (in engleza, Jesuits -Iezuiti)"