Avioane de razboi israeliene au efectuat in aceasta saptamana exercitii militare pe distante lungi, inclusiv alimentarea cu combustibil in zbor, o operatiune interpretata de presa ca un semnal trimis iranienilor, relateaza Agerpres citand France Presse.

Aviatia israeliana a dat publicitatii joi, pe pagina sa de internet, fotografii si inregistrari video de la aceste exercitii, fara sa precizeze locul si timpul cand s-au desfasurat. Dar textul care completeaza imaginile arata, dupa cum subliniaza Haaretz, "indicii concludente ca este vorba de un exercitiu vizand un posibil atac impotriva Iranului".

Potrivit Haaretz, manevrele au fost desfasurate impreuna cu aviatia elena.

Israelul afirma ca, daca Iranul nu isi suspenda programul sau nuclear, toate optiunile raman deschise, inclusiv cea a unui atac militar.

"Cand cineva vorbeste de 'toate optiunile', se poate intelege ca se refera la optiunea militara", se putea citi joi pe site-ul aviatiei israeliene, care reaminteste ca o astfel de optiune tine de resortul sau.

Statul evreu, la fel ca marile puteri occidentale, suspecteaza Teheranul ca incearca sa se doteze cu arma nucleara, la adapostul programului sau nuclear civil.

In acest sens, site-ul citeaza un ofiter care a luat parte la antrenamente si care spune ca marea provocare o reprezinta efectuarea zborurilor "departe de casa", evocand "un teren cu care nu suntem familiarizati, precum si posibile pericole pe traseu". Dar acest exercitiu nu a fost totusi "diferit de cele efectuate anii trecuti", a adaugat el.

In martie, nave de razboi israeliene, elene si americane au participat la un exercitiu naval de doua saptamani.

Timp de multi ani, Israelul si SUA au desfasurat manevre cu Turcia, dar, in septembrie 2011, Ankara l-a expulzat pe ambasadorul israelian si a suspendat cooperarea militara cu statul evreu. Relatiile pana atunci cordiale au fost afectate de un raid al unui comando israelian in mai 2010 asupra unei flotile turcesti cu ajutoare umanitare, care incerca sa sparga embargoul maritim impotriva Fasiei Gaza. Noua cetateni turci au fost atunci ucisi.

In paralel, Israelul s-a apropiat de Grecia, cu care a efectuat mai multe exercitii militare comune, scrie agentia franceza de presa.