Sute de mii de functionari americani au inceput luni saptamana de lucru fara sa stie daca se vor intoarce la locul de munca marti, in timp ce parlamentarii mai au timp pana la miezul noptii pentru a conveni asupra unui buget provizoriu si pentru a evita o paralizie partiala a statului federal.

Senatul SUA este convocat din nou la ora 18:00 GMT si ar trebui sa respinga un proiect de buget adoptat in noaptea de sambata si duminica de catre Camera Reprezentantilor, cu mai putin de zece ore inainte de inceputul anului fiscal 2014.

Fara alocarea de noi fonduri, agentiile federale ar putea trimite in concediu fara plata peste 800.000 de angajati, reducand la minimum efectivele din administratii - un act pur de "auto-vatamare", a declarat sambata presedintele Barack Obama in discursul sau saptamanal.

Un posibil acord ar putea fi anuntat luni seara, pe ultima suta de metri, dar multi sunt sceptici.

"Noi stim ce se va intampla. (Luni) Senatul va reveni in sesiune. Si pozitia Camerei Reprezentantilor (...) va fi din nou respinsa, si ne vom afla in fata opririi operatiunilor guvernamentale la miezul noptii de luni, marti dimineata", a spus senatorul democrat Richard Durbin duminica pe canalul de televiziune CBS.

Camera Reprezentantilor a adoptat acum doua zile un proiect de buget pentru doua luni si jumatate, ceea ce ar da timp pana la 15 decembrie pentru negocierea unui buget pentru restul anului 2014.

Textul adoptat de Camera ar amana cu un an aplicarea reformei din sistemul sanatatii dorita de Barack Obama si ar suprima o taxa asupra echipamentelor medicale creata de aceasta lege.