Protectia poporului american inauntrul si in afara Statelor Unite constituie "maxima prioritate de securitate nationala a Administratiei", a afirmat marti presedintele Barack Obama, potrivit unui comunicat al Casei Albe. Obama a facut aceasta declaratie in cadrul unei reuniuni cu functionari-cheie ai echipei sale de securitate nationala, in ajunul implinirii a 12 ani de la atentatele din 2001 care au vizat Pentagonul si Turnurile Gemene si care au ucis 3.000 de persoane.

11 septembrie, New York, 2001Foto: Agerpres/AP

De asemenea, Casa Alba a adus marti un omagiu celor patru americani ucisi in atentatul comis la Bengazi (Libia) in urma cu un an, intr-un mesaj care subliniaza totodata asupra masurilor de securitate adoptate pentru miercuri, cu ocazia marcarii a 12 ani de la atacurile de la 11 septembrie. Atacul de la 11 septembrie 2012 care a vizat Consulatul american din orasul libian Benghazi, in care si-au pierdut viata patru diplomati, printre care ambasadorul Chris Stevens, a pus in evidenta "realitatea provocarilor" cu care SUA se confrunta in lume, potrivit Casei Albe.

Pe de alta parte, Casa Alba a semnalat ca, in ultimele luni, asistentul presedintelui Obama pe probleme de securitate nationala si antitero, Lisa Monaco, a desfasurat numeroase reuniuni pentru revizuirea masurilor de securitate in perspectiva comemorarii atentatelor de la 11 Septembrie. In aceste reuniuni s-au analizat, de asemenea, alte "amenintari globale".

Data de "11 septembrie este o zi de amintire, de 12 ani, atat pentru americani, cat si in lume", a declarat Jay Carney, un purtator de cuvant al presedintiei americane, citat intr-un comunicat.

"Evenimentele de anul trecut, in care am pierdut patru americani curajosi - (ambasadorul in Libia) Chris Stevens, Sean Smith, Glen Doherty si Tyrone Woods - au adus mai aproape de noi realitatea dificultatilor cu care ne confruntam in lume", a adaugat Carney.

"La apropierea acestei zile, continuam sa plangem moartea colegilor nostri si sa le onoram simtul datoriei", a subliniat purtatorul de cuvant, reiterand angajamentul Statelor Unite de a-i "face sa dea socoteala in justitie pe autorii atentatului de la Benghazi".

Carney a mai spus ca presedintele Barack Obama a discutat cu echipa sa in domeniul securitatii nationale masurile adoptate pentru marcarea a 12 ani de la atentatele de la New York si Washington, revendicate de Al-Qaida, soldate cu aproximativ 3.000 de morti.

"Echipa presedintelui adopta masuri pentru a impiedica atentate legate de 11 septembrie si pentru a asigura protectia americanilor si instalatiilor (Statelor Unite) in strainatate", a spus Carney.

Atacul de la Benghazi (2012) a declansat o adevarata furtuna politica, timp de mai multe luni, intre administratia democrata si opozitia republicana din Congres, care suspecteaza Executivul ca a vrut sa treaca sub tacere caracterul "terorist" al acestui atentat, pentru a nu afecta bilantul in domeniul securitatii nationale al lui Obama, la acea vreme in plina campanie pentru realegerea ca presedinte.