Criza siriana tine prima pagina a ziarelor din intreaga lume in acest weekend. Alaturi de evolutiile si posibilele scenarii pentru Siria se regasesc si un nou scandal de spionaj, moartea unuia dintre cei mai cunoscuti jurnalisti din lume, dar si un presupus atac terorist dejucat de Egipt pe Canalul Suez.

Barack Obama lasa in asteptare o interventie militara in Siria si cere aprobarea Congresului american, titreazaNew York Times. Liderul de la Casa Alba cere oficial Congresului sa autorizeze un atac in Siria, pentru a "opri" si "preveni" eventuale alte atacuri cu arme chimice.

In Franta, Jean-Marc Ayrault se pregateste sa ii primeasca, luni, pe liderii Parlamentului de la Paris, cu doua zile inainte ca Legislativul francez sa se reuneasca pentru a lua o decizie privind implicarea tarii intr-o eventuala interventie militara in Siria, alaturi de SUA, scrie Le Monde.

Potrivit unei analizeReuters, decizia unei actiuni militare in Siria se confrunta insa cu o soarta incerta in Congresul SUA. Sa ceri Camerei Reprezentantilor, controlata de republicani, si Senatului, condus de democrati, sa se puna de acord asupra unei actiuni militare - un subiect deja controversat atat in interiorul cat si intre partide - injecteaza o doza de nesiguranta reactiei Washingtonului la criza din Siria, arata Reuters intr-o analiza a noilor evolutii privind presupusa utilizare de arme chimice in apropiere de Damasc pe 21 august.

Intre timp, secretarul de stat american John Kerry a oferit asigurari duminica asupra faptului ca Statele Unite au primit si analizat esantioane care dovedesc utilizarea gazului sarin in atacul chimic de la 21 august atribuit de catre Washington regimului al-Assad. Secretarul de stat a declarat pentru NBC News ca "esantioane de par si sange au testat pozitive pentru urme de gaz sarin". Kerry a mai vorbit despre "o evolutie foarte importanta despre care am aflat in ultimele 24 de ore, gratie unor esantioane de la primele (persoane - n.red.) salvate in estul Damascului, furnizate Statelor Unite si care au fost testate".

Agentia Nationala de Securitate din SUA (NSA) a spionat diplomati francezi din Statele Unite, dar si postul de televiziune Al-Jazeera, cu sediul in Qatar, titreaza saptamanalul Der Spiegel in editia de duminica. NSA ar fi spionat in 2010 reprezentante diplomatice franceze la New York si Washington, potrivit unui document intern al Agentiei, datand din iunie 2010 si clasat "strict secret", consultat de publicatia germana. Agentia de Securitate a urmarit in special informatii legate de reteaua privata virtuala (VPN) in care sunt legate calculatoarele ambasadelor, consulatelor si sediului din Paris al Ministerului Afacerilor Externe, potrivitDer Spiegel. Aceasta actiune indreptata impotriva MAE francez este calificata in document drept o "reusita", mai arata saptamanalul.

Misterioasa substanta aparuta pe mai multe plaje din zona orasului Burgas din sudul Bulgariei este ulei de palmier, au concluzionat autoritatile bulgare, potrivit Novinite. Sambata, presa bulgara scria ca o substanta chimica sub forma de granule albe pare sa fi fost aruncata de mare in "cantitati vaste" pe plaje de langa Kiten, Primorsko, Lozenet, Tarevo si Sinemoret. Cetatenii care anuntasera aparitia substantei au declarat ca aceasta este unsuroasa la atingere si are miros de petrol. In unele zone, substanta chimica neindetificata a aparut luni, in timp ce in altele a fost adusa la tarm miercuri.

Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela a fost externat din spitalul din Pretoria unde era internat din luna iunie, insa starea sa este in continuare critica si va primi ingrijire medicala intensiva la domiciliu, scrie Washington Post.

Guardian anunta moartea unuia dintre cei mai cunoscuti jurnalisti din lume. David Frost, faimos jurnalist devenit celebru pentru interviurile realizate de-a lungul vremii cu personalitati politice, inclusiv cel cu presedintele american Richard Nixon in anul 1970, a murit la varsta de 74 de ani, in urma unui atac de cord.

Egiptul sustine că a dejucat un atac terorist pe Canalul Suez. Preşedintele Autorităţii Canalului Suez a declarat că Egiptul a reuşit să dejoace, sâmbătă, un atac "terorist" împotriva unui vapor vizând să întrerupă traficul maritim pe această axă maritimă crucială în Orientul Mijlociu. Amiralul Mohab Mamich a declarat că "un terorist" a lansat un atac împotriva unei nave sub pavilion panamez, adăugând, citat într-un comunicat, că acest lucru a "eşuat total, fără să provoace pagube navei sau încărcăturii", potrivit AFP.

Britanicii considera ca imigratia le afecteaza negativ tara, potrivit unui sondaj citat de cotidianul The Times. Doar unul din 6 britanici crede ca imigratia are beneficii pentru tara, in timp ce restul cred ca aceasta le aduce mai degraba dezavantaje.