Melbourne ramane pentru al treilea an consecutiv orasul unde este cel mai bine sa traiesti, iar Viena este pe locul doi, arata erditia 2013 a raportului Economist Intelligence Unit ce include 140 de orase. Conflictul din Siria a trimis Damascul pe ultimul loc, iar orase precum Cairo si Tripoli au scazut masiv in top fata de acum cinci ani. Si capitala bulgara Sofia este in top 5 al oraselor in care nivelul de trai a scazut cel mai mult.

Top 10 orase in care merita sa traiesti EIU 2013Foto: EIU

Pentru alcatuirea clasamentului au fost luate in considerare cinci criterii: stabilitate, sanatate, cultura-mediu, educatie si infrastructura, punctajele combinate dand un indice final.

Orase din Noua Zeelanda si Australia au ocupat jumatate dintre primele zece locuri, cel mai bine stand Melbourne, Viena, Vancouver, Toronto si Calgary.

La polul opus, cel mai rau stau Damascul, Dhaka (Banghladesh), Port Moresby (Papua Noua Guinee), Lagos (Nigeria) si Harare (Zimbabwe).

Interesant este clasamentul oraselor in care conditiile de viata s-au imbunatatit cel mai mult din 2008 pana in prezent, lider fiind Bogota, capitala Columbiei, celebra in trecut pentru rapiri si jafuri. Harare, Dubai, Alger si Kuweit City sunt in top la aceasta categorie in care sta foarte bine si capitala slovaca Bratislava.

Cand e vorba de orasele unde nivelul de trai a scazut cel mai mult, clasamentul e dominat de capitalele afectate de conflicte armate - Damasc, Tripoli, Cairo - in timp ce pe locul patru este Sofia.