Numarul refugiatilor crestini din Siria, tara marcata de mai bine de doi ani de un razboi civil sangeros, creste de la o zi la alta, iar o eventuala intoarcere a lor presupune mari riscuri. Crestinii care vor sa revina in Siria trebuie sa aleaga intre trecerea lor la islam sau moartea, scrie Agerpres.

Portalul Christian Today, citat de sedmitza.ru, publica marturii ale unor crestini fugiti din orasul Sawran din nordul Siriei, aflat acum sub controlul Frontului Al-Nosra, o grupare jihadista afiliata retelei teroriste Al-Qaida. Acestia povestesc ca islamistii le permit crestinilor sa se intoarca in oras numai daca trec la islam, in caz contrar ei fiind ucisi.

Comunitatea crestina din Siria, una din cele mai vechi din lume, este astazi amenintata de grupari radicale rebele care ii considera pe crestini colaboratori ai regimului presedintelui Bashar al-Assad.

Patriarhia Antiohiei semnala in primavara ca sute de crestini ortodocsi au fost ucisi in Siria, peste 150.000 au fost alungati din casele lor, iar bisericile au suferit pagube incalculabile. Totodata, mai multi crestini, intre care doi ierarhi, au fost rapiti. Arhiepiscopul sirian iacobit Yohanna Ibrahim si arhiepiscopul grec ortodox de Aleppo, Paul-Boulos Yazigi, fratele patriarhului Ioan al Antiohiei, au fost rapiti la 22 aprilie si, in pofida tuturor eforturilor, soarta lor nu este cunoscuta nici acum, la mai mult de 100 de zile de la disparitia lor.

Presedintele Uniunii internationale a crestinilor, Joseph Hakim, semnala la sfarsitul lunii iulie ca gruparile radicale din interiorul opozitiei siriene se folosesc de razboiul civil pentru a efectua o curatire etnica, vorbind chiar de un "genocid" la adresa crestinilor.

Joseph Hakim atragea atentia si asupra pasivitatii comunitatii internationale fata de "uciderea crestinilor, decapitarea preotilor, distrugerea bisericilor, rapirea episcopilor". "Este vorba de actiuni coordonate pentru lichidarea populatiei crestine din Siria, Egipt, Irak, Liban, Orientul Mijlociu", afirma presedintele Uniunii internationale a crestinilor, citat de sedmitza.ru.