Moscova a acuzat marti Washingtonul de "distorsionare a realitatii", deoarece acesta a pus sub semn de intrebare summitul bilateral dintre presedintele american Barack Obama si omologul sau rus Vladimir Putin, dupa ce Rusia i-a acordat azil lui Snowden, scrie Mediafax, citand AFP.

"Administratia americana pune sub semn de intrebare un contact bilateral de cel mai inailt nivel. Consider ca este o distorsionare absoluta a realitatii, o privire asupra lumii printr-o oglinda deformata", a declarat viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov.

Statele Unite s-au declarat "extrem de dezamagite" de decizia Moscovei, la 1 august, de a-i acorda azil lui Edward Snowden, care timp de aproape o luna s-a aflat in zona de tranzit a aeroportului Seremetievo din Moscova.

Ca urmare a deciziei Rusiei, Statele Unite au anuntat ca reflecteaza asupra mentinerii pe agenda a summitului ruso-american prevazut la inceputul lui septembrie.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, a anuntat luni ca autoritatile americane "continua sa evalueze utilitatea" acestei intrevederi bilaterale dintre Barack Obama si Vladimir Putin, inainte de summitul G20, la Sankt Petersburg.

Washingtonul i-a cerut de mai multe ori Rusiei sa-l extradeze pe informaticianul si fostul consultant al serviciilor de informatii americane Edward Snowden, acuzat de spionaj.

Moscova "nu intelege de ce Statele Unite amplifica scandalul lui Snowden", a declarat Riabkov, subliniind ca rolul Rusiei in acest caz este "pur umanitar".

Rusia spera ca Washingtonul va lua o decizie care "nu va aduce prejudicii relatiilor" ruso-americane, a adaugat el.

Pana in prezent, Rusia "nu a primit nici un semn din partea Washingtonului cu privire la luarea unei decizii asupra summitului de la Moscova", a afirmat Riabkov

Potrivit AFP, secretarul de Stat american John Kerry si seful Pentagonului Chuck Hagel se vor intalni vineri, la Washington, cu omologii lor rusi Serghei Lavrov si Serghei Soigu.

Intrevederea va avea loc la sediul Departamentului de Stat, in contextul crizei declansate de hotararea Rusiei de a-i oferi azil politic temporar fostului consultant IT al NSA Edward Snowden, dat in urmarire de statele Unite pentru spionaj.