Japonia s-ar putea "inspira" de la Germania nazista in ceea ce priveste revizuirea Constitutiei, a declarat vicepremierul nipon Taro Aso, cunoscut pentru gafele sale verbale, relateaza AFP.

"Constitutia Germaniei de la Weimar a fost inlocuita discret de constitutia Germaniei naziste: de ce sa nu ne inspiram din tactica lor?", s-a intrebat Taro Aso, in cadrul unei dezbateri organizate luni de un centru de cercetari conservator.

Replica sa a atras insa imediat reactia Centrului Simon Wiesenthal, care a afirmat ca "singurele lectii in materie de guvernare pe care liderii le pot trage din al Treilea Reich nazist sunt legate de lucrurile care nu trebuie facute".

Miercuri, purtatorul de cuvant al guvernului, Yoshihide Suga, a refuzat orice comentariu.

Aureolat de o noua victorie electorala, Partidul Liberal-Democrat (PLD, dreapta) al premierului Shinzo Abe a anuntat ca doreste sa reformeze constitutia pacifista impusa Japoniei de Statele Unite dupa al doilea Razboi Mondial.

Acest anunt a intervenit in momentul in care noi tensiuni ies la iveala, cu China si cu Coreea de Sud.

Cei doi vecini, pentru care Japonia nu au intors niciodata pagina trecutului sau militarizat, si-au exprimat ingrijorarea.

Taro Aso, care este si ministru de Finante, este cunoscut pentru gafele sale. La inceputul anului, el afirmase ca batranii ar trebui lasati sa moara mai repede, intr-o tara cu o populatie imbatranita si care se confrunta cu probleme legate finantarea sistemului de asigurari de sanatate.

"Sa te fereasca Dumnezeu sa fii fortat sa traiesti cand vrei sa mori. Nu poti dormi linistit cand te gandesti ca totul este platit de guvern", spunea el atunci, intr-o reuniune a Consiliului national pentru reformele in securitatea sociala.