Trei consortii conduse de Bechtel, BTP-FCC si Ansaldo au castigat licitatia pentru constructia metroului din Ryad, un proiect in valoare de 22 de miliarde de dolari, in cadrul unei ceremonii care a avut loc in noaptea de duminica spre luni in capitala saudita, scrie AFP.

Proiectul de constructie a sase linii de metrou cu o lungime de 176 km are in vedere decongestionarea circulatiei din Ryad, un oras cu sase milioane de locuitori.

Un consortiu condus de gigantul american Bechtel Corp a castigat proiectul pentru realizarea a doua linii de metrou in valoare de 9,45 miliarde de dolari, a anuntat agentia oficiala Spa.

Un al doilea consortiu, condus de compania spaniola BTP-FCC si implicand grupuri franceze, sud-coreene si olandeze, va realiza trei linii in valoare de 7,88 miliarde de dolari.

O linie, cu un cost de 5,21 miliarde de dolari, a fost incredintata unui consortiu condus de italienii de la Ansaldo.

Metroul din Ryad, a carui realizare este prevazuta a fi finalizata in 56 de luni, va functiona cu energie solara in proportie de 20%, a precizat guvernatorul capitalei, printul Khaled Ben Bandar Ben Abdel Aziz.

Arabia Saudita, bogatul regat petrolier, s-a angajat in diverse proiecte de dezvoltare si de modernizare a infrastructurilor in domeniul transporturilor, in special feroviar.

O linie de cale ferata a fost pusa in functie in 2010 la Mecca, pentru a permite pelerinilor sa se deplaseze intre acest oras si alte locuri sfinte ale Islamului, Mina, Muzdalifah si Arafat. Aceasta linie, denumita Mashair (Locurile sfinte), a costat 1,8 miliarde de dolari.

Tot la Mecca se are in vedere construirea unui metrou, cu un cost estimat de 16,53 miliarde de dolari si o lungime de 182 km.