Premierul israelian, Bejamin Netanyahu, le-a ordonat ministrilor sa nu se mai exprime pe tema situatiei din Siria si posibila livrare de arme rusesti catre aceasta tara, potrivit radioului public, citat de AFP.

Marti, ministrul israelian al apararii, Moshe Yaalon, a declarat ca Israelul "va sti ce sa faca" daca Rusia va livra sisteme de aparare anti-aeriene S-300 Siriei. "Livrarile nu au avut loc, si sper sa nu aiba loc. Insa, daca acestea ajung in Siria, vom sti ce sa facem", a precizat el. Declaratiile au fost considerate amenintatoare la adresa Moscovei.

Potrivit presei din Israel, Yaalon a facut astfel aluzie la noi raiduri aeriene din partea Israelului, cum a fost cel de la inceputul lunii, in apropiere de Damasc. Aceste atacuri vizeaza, potrivit responsabililor israelieni, impiedicarea transferurilor de arme catre Hezbollah.

Moscova a aparat marti livrarea catre Damasc a sistemelor S-300, sisteme sol-aer sofisticate capabile sa intercepteze in zbor avioane sau rachete teleghidate.

Intre timp, Israelul a lansat un exerciţiu destinat pregătirii populaţiei pentru a face faţă unei ploi zilnice de sute de rachete, într-un moment în care tensiunile cresc în această regiune, în contextul temerilor legate de extinderea conflictului sirian, potrivit AFP, citat de Mediafax.

Procedurile de evacuare şi salvare a victimelor prinse sub dărâmături în caz de atacuri, îndeosebi cu arme chimice, sunt testate începând de duminică şi până miercuri. În cursul acestui exerciţiu, copiilor în şcolile lor şi adulţilor la locul de muncă sau la domiciliu li se cere să se refugieze în adăposturile cele mai apropiate în caz de alertă.