Israelul "va sti ce sa faca" daca Rusia livreaza Siriei sisteme de aparare antiaeriana de tip S-300, a avertizat marti ministrul israelian al Apararii, Moshe Yaalon, citat de AFP.

"Livrarile nu au avut loc si sper ca nu vor avea loc. Dar, daca din nefericire ele ajung in Siria, vom sti ce sa facem", a afirmat Yaalon, dupa o reuniune a comisiei de Aparare si Afaceri Externe, in Parlament.

Potrivit radioului militar, Yaalon a facut aluzie la noi raiduri aeriene care ar putea fi lansate de Israel, asa cum a facut-o la inceputul lunii, in apropiere de Damasc. Aceste atacuri vizau, potrivit unor oficiali israelieni, impiedicarea unor transferuri de arme catre Hezbollahul siit libanez.

Moscova a aparat insa, marti, decizia de livrare catre Siria a bateriilor S-300, sisteme sol-aer sofisticate capabile sa intercepteze in zbor avioane sau rachete teleghidate, afirmand ca este un factor de disuasiune fata de orice interventie externa in Siria.

"Consideram aceste livrari drept un factor de stabilizare", a declarat ministrul adjunct al Afacerilor externe, Serghei Riabkov.

"Masuri de acest gen vor descuraja in mare parte anumite spirite incinse sa ia in calcul scenarii in care conflictul ar putea lua o turnura internationala cu participarea unor forte externe", a adaugat acesta, la o zi dupa ce Uniunea Europeana a ridicat embargoul privind livrarile de arme catre rebelii sirieni.

"Este vorba de o livrare de arme defensive guvernului tarii, pentru apararea infrastructurii si a armelor impotriva recursului la mijloace pe care, din cate stiu, rebelii si fortele de opozitie nu le detin", a subliniat Riabkov, facand aluzie la o interventie externa.

Instalarea unui astfel de sistem ar complica orice noua lovitura israeliana in Siria si un eventual proiect al Statelor Unite privind stabilirea unei zone de excluziune aeriana sau a unei interventii pentru securizarea sau dezasamblarea armelor chimice.

In 14 mai, premierul israelian Benjamin Netanyahu incercase sa-l convinga pe presedintele Rusiei, Vladimir Putin, in cadrul unei intalniri la Moscova, sa reunte la livrarea acestor arme catre Siria.

Netanyahu a evocat atunci si posibilitatea ca sistemele S-300 sa cada in mainile miscarii siite Hezbollah, ceea ce ar pune in discutie libertatea de manevra a aviatiei israeliene in spatiul aerian libanez.

Presedintele Vladimir Putin l-a avertizat la randul sau pe premierul Netanyahu fata de orice act care ar destabiliza si mai mult situatia din Siria.