Ungaria incearca sa atenueze tensiunile dintre Budapesta si Berlin, dupa afirmatiile premierului conservator Viktor Orban care faceau referire la trecutul nazist al Germaniei, subliniind ca acestea nu o vizau pe Angela Merkel, ci pe rivalul sau social-democrat Peer Steinbruck, scrie AFP.

"Viktor Orban nu a comentat catusi de putin afirmatiile doamnei Merkel, ci metafora lui Peer Steinbruck", a declarat luni seara, pentru agentia MTI, secretarul adjunct de stat la ministerul Afacerilor externe Gergely Prohle.

Angela Merkel afirmase joi, referindu-se la deficientele inregistrate de Ungaria in ceea ce priveste statul de drept si democratia: "Vom face totul pentru a pune Ungaria pe drumul drept, fara a merge insa pana la a trimite cavaleria".

Ea i-a raspuns indirect adversarului sau la alegerile legislative, Peer Steinbruck, care evocase posibilitatea de a exclude Ungaria din Uniunea Europeana (UE) si folosise aceste termen, "cavalerie", intr-un alt context.

Vineri, seful guvernului ungar reactionase ferm: "Germanii au mai trimis o data cavaleria, mai exact sub forma tancurilor. Le cerem sa nu o faca din nou. Nu a fost o idee buna la acea epoca si nu va functiona nici acum", declarase el, la radio Kossuth.

Ministrul german al Afacerilor externe calificase luni aceste afirmatii drept un "derapaj regretabil".

In martie 1944, pentru a impiedica Ungaria lui Miklos Horthy, pana atunci aliat fidel al Germaniei naziste, sa se alature trupelor aliate, fortele germane aui invadat Ungaria, care practic nu a opus nicio rezistenta. Tancurile germane au fost primite chiar cu flori in mai multe comunitati unde traiau minoritati germane.

Editia online a cotidianului german Der Spiegel a vazut in reactia lui Viktor Orban o critica la adresa cancelarului Merkel.