Doisprezece alesi in noul Parlament bulgar au fost deconspirati ca fiind fosti agenti secreti ai Securitatii de Stat comuniste (DS), scrie Novinite.com.

Potrivit site-ului bulgar desebg.com, dedicat dosarelor secrete ale fostei Securitati de Stat, toate cele patru partide care au depasit pragul de 4% in alegeri si au obtinut mandate in noul Parlament au fosti spioni comunisti in cadrul lor.

Partidul Socialist bulgar si Miscarea pentru Drepturi si Libertati (dominata de etnicii turci) vor avea fiecare cate patru parlamentari ce au avut legaturi cu fostul serviciu secret comunist, in timp ce partidul de centru-dreapta GERB va avea trei.

La randul sau, formatiunea nationalista Ataka va avea in noul Legislativ un parlamentar care a colaborat cu Securitatea de Stat.

Parlamentul unicameral bulgar are in total 240 de locuri.

In luna aprilie, o verificare efectuata de Comisia dosarelor din Bulgaria, care investigheaza arhivele Securitatii de Stat comuniste, a stabilit ca 143 de candidati la alegerile parlamentare au fost agenti DS sau ai serviciilor de informatii militare.

In Parlamentul anterior au existat 11 fosti agenti ai Securitatii.