Rusia a celebrat joi victoria din 1945 asupra regimului nazist printr-o defilare a 11.000 de militari in Piata Rosie din Rusia si prin zboruri de bombardiere, o demonstratie de forta demna de Uniunea Sovietica, scrie AFP.

Camioane militare transportand rachete strategice si alt armament greu au defilat in centrul capitalei Rusiei pentru a marca sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, celebrat in 9 mai in fosta URSS, in conditiile in care actul de capitulare a fost semnat seara tarziu, in data de 8 mai, la Berlin, respectiv 9 mai ora Moscovei.

La ora 10,00 (06,00 GMT) a orologiului din Kremlin, o mare liniste s-a lasat peste o piata Rosie plina de militari si in tribuna oficiala unde luasera loc presedintele Vladimir Putin si invitatii sai, printre care numerosi fosti combatanti incarcati cu medalii.

Parada militara a debutat prin trecerea in revista a trupelor efectuata de ministrul Apararii, Serghei Shoigu, in picioare, intr-o limuzina neagra descoperita, salutand mii de soldati si de ofiteri care au strigat traditionalul "Ura", sub un cer senin si intr-o atmosfera de primavara.

"O sa ne amintim intotdeauna ca a fost exact Rusia, Uniunea Sovietica, cea care a facut sa esueze proiectele odioase, sangeroase ale nazistilor si i-au impiedicat sa controleze lumea", a declarat Vladimir Putin, intr-o scurta declaratie.

"Soldatii nostri au salvat libertatea si independenta aparandu-si cu abnegatie patria, eliberand Europa si castigand o victorie a carei maretie va ramane in memorie de-a lungul secolelor", a adaugat el.

"Vom face totul pentru ca nimeni sa nu mai poata declansa un razboi in lume. Vom face totul pentru a intari securitatea planetei", a mai spus Putin.

Dupa caderea regimului sovietic, in 1991, defilarile au fost reduse la o dimensiune mai degraba istorica. Dar Rusia a revenit la traditia demonstratiilor in forta dragi lui Vladimir Putin, care au cunoscut apogeul la celebrarea a 65 de ani de la victorie, in 2011, cand au fost invitate si trupe NATO, pentru prima oara.

Inainte de reveni la Kremlin, in urma cu un an, pentru un al treilea mandat de presedinte, Putin a promis o reinarmare "fara precedent" a Rusiei, pentru care intentioneaza sa aloce 23.000 de miliarde de ruble (590 miliarde euro) in acest deceniu.

Parade militare cu participarea a aproape 40.000 de soldati au avut loc in 24 de mari orase ale Rusiei, de la Vladivostok pana la Sankt-Petersburg.

La Moscova, numeroase regimente ale armatei ruse au defilat in muzica fanfarelor, urmate de transportoarele de trupe 82A si de rampele de lansare a raachetelor sol-aer perfectionate S-400.

Pe cer, 68 de elicoptere si avioane, printre care bombardierele strategice Tupolev-160 si avioanele de vanatoare MiG-29 au survolat Moscova.

Peste 25 de milioane de sovietici au murit in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial iar oficialii rusi acuza in mod regula istoricii occidentali ca minimalizeaza rolul URSS in aceasta victorie.

Celebrarea acestei victorii se va termina in cursul serii, printr-un foc de artificii si 18 lovituri de tun, trase la Moscova.