Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, s-a aratat ingrijorat de criza politica din R.Moldova, avertizand ca aceasta risca sa afecteze parcursul european al tarii si cerandu-le politicienilor moldoveni sa depaseasca disputele pentru a continua reformele, transmite Mediafax.

"Remarc cu mare ingrijorare adancirea crizei politice din R.Moldova. Daca va continua, disputa politica ar putea sa devieze eforturile tarii de integrare europeana", a declarat Schultz marti, potrivit unui comunicat oficial.

"Sunt deosebit de ingrijorat de voturile de saptamana trecuta din Parlament pentru amendarea unui numar important de legi. Aceste schimbari, precum posibilitatea de demitere a judecatorilor Curtii Constitutionale de catre Parlament, in cazul in care acestia pierd increderea (Legislativului), are consecinte multiple, potential negative pentru dezvoltarea democratica a tarii. Aceste amendamente au fost adoptate in graba si fara consultarile si pregatirile corespunzatoare. Ele au fost aspru criticate atat de Consiliul Europei, cat si de Comisia de la Venetia", a adaugat Schulz, subliniind ca acestea ar trebui revizuite.

In cadrul sedintei de vineri a Parlamentului, deputatii PLDM impreuna cu cei ai PCRM au votat mai multe acte legislative prin care au fost acordate mai multe competente prim-ministrului interimar si Guvernului demis. Centrul National Anticoruptie a fost trecut din subordinea Parlamentului in cea a Guvernului, iar judecatorii de la Curtea Constitutionala ar putea fi demisi de catre deputati. De asemenea, persoanele care detin pasapoarte sovietice pot participa la alegeri.

"Le cer tuturor politicienilor moldoveni sa ingroape securea razboiului si sa continue reformele menite sa asigure prosperitatea cetatenilor", a continuat el.

Afirmand ca R.Moldova a avansat in ultimii ani pe calea integrarii europene, devenind unul dintre liderii Parteneriatului Estic, Schulz a avertizat ca acest efort ar putea fi spulberat in cazul in care criza politica va continua, iar interesele private vor prima.

"Parlamentul European este pregatit, daca este necesar, sa faciliteze dialogul politic in R. Moldova si sa ajute la depasirea actualului impas", a conchis presedintele PE.