Republica Moldova a ratat ultima transa in valoare de 76 milioane de dolari din creditul acordat in 2010 de Fondul Monetar International, din cauza instabilitatii politice a tarii, a confirmat joi reprezentantul permanent al FMI la Chisinau, Tokhir Mirzoev pentru Europa Libera, potrivit Mediafax.

Intr-un interviu pentru Europa Libera, reprezentantul fondului a declarat ca motivul pentru care FMI nu a putut incheia cu succes programul cu Republica Moldova este lipsa unui guvern functional la Chisinau si neindeplinirea mai multor angajamente din memorandumul semnat cu organizatia financiara.

Tokhir Mirzoev a criticat ca fiind daunatoare pentru buget majorarile neplanificate de pensii si salarii adoptate de cabinetul lui Vlad Filat inainte de demitere, precum si instituirea impozitului unic in agricultura si revenirea la TVA de 8 la suta pentru productia agricola.

Pentru a restabili relatiile cu FMI, a mai precizat Tokhir Mirzoev, urmatorul guvern va trebui cel mai probabil sa modifice unele dintre aceste decizii.

Guvernul Filat II a fost demis la 5 martie, in urma unei motiuni de cenzura, premierul, dar si unii ministri fiind acuzati de cenzura si de depasirea atributiilor de serviciu. Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat la 10 aprilie pe Vlad Filat sa formeze o noua echipa guvernamentala.

Curtea Constitutionala de la Chisinau a decis, luni, ca decretul presedintelui privind nominalizarea lui Vlad Filat in functia de premier este neconstitutional deoarece Guvernul Filat a fost demis prin motiune de cenzura, pentru suspiciune de coruptie si este in imposibilitatea de a-si exercita mandatul, potrivit Mediafax.

Presedintele Nicolae Timofti a semnat miercuri decretul de desemnare a lui Iurie Leanca, ministru al afacerilor externe si integrarii europene si vice-premier, in functia de prim-ministru interimar, incepand din data de 25 aprilie, pana la formarea noului Guvern, relateaza Unimedia.