Presedintele american Barack Obama a denuntat miercuri atitudinea unei minoritati a senatorilor, dupa respingerea unui amendament care obliga la verificarea celor care achizitionau arme, noteaza AFP.

Obama i-a acuzat pe cei care s-au opus reformei ca au "mintit intentionat" pentru a deraia reforma si a declarat ca "este o zi rusinoasa pentru Washington".

Presedintele american si-a exprimat dorinta de a adopta reforma pentru reglementarea armelor dupa ce au fost ucisi 20 de studenti, anul trecut in Newtown.

"90% din americani sustin verificarea celor care achizitioneaza arme, dar cei care s-au opus si aliatii acestora au mintit in mod deliberat in privinta proiectului de lege[...] Americanii se intreaba cum se poate ca ceva care este sustinut in proportie de 90% sa nu se materializeze", a declarat Barack Obama.

"Nicio lege nu va preveni violenta si raul. Am invatat asta, intr-un mod dramatic, acum doua zile", a mai adaugat presedintele, facand referire la atacurile din Boston.

Respingerea textului reformei marcheaza o infrangere politica usturatoare pentru Barack Obama, care a investit capital politic considerabil pe aceasta tema.